Élet-Stílus

Erre érdemes figyelni méh- és darázscsípéskor

Ha csak a csípés helyén viszket, nincs nagy baj, de előfordul, hogy ennél komplikáltabb a helyzet. 

A méh- vagy darázscsípés életveszélyes is lehet, ha valaki allergiás rá – ezt jól tudjuk. A Semmelweis Egyetem részletesebben is kifejtette friss közleményében, hogy mire érdemes odafigyelni a rovarcsípéskor.

A csípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ami akut gyulladást vált ki, de nincs ok aggodalomra, ha ez csak a csípés helyén jelentkezik, más tünetek nélkül – ilyenkor antihisztamin tartalmú viszketés-csillapítókat, gyulladáscsökkentő kenőcsöket használhatunk, emellett a bőrfelület hűtését, vagy ha végtagról van sztó, annak felpolcolását is javasolják az allergológus szakértők.

Ha valaki véletlenül lenyeli a darazsat vagy a méhet, azonnal ki kell hívni a mentőt, mert a szájban, garatban kialakuló duzzanat elzárhatja a felső légutakat és fulladást is okozhat.

Életveszélyes lehet, ha a csípést követő fél órában allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik, mely hasi görccsel, hasmenéssel, hányással, az egész testen megjelenő csalánkiütéssel, sápadtsággal, nyelési zavarral, szédüléssel, ájulásérzéssel, szájban vagy szemben jelentkező duzzanattal, köhögéssel, torokszorító érzéssel, nehézlégzéssel, de akár eszméletvesztéssel is járhat. Ekkor is sürgős ellátásra van szükség, azonnal be kell adni a combizomba az adrenalininjekciót és mentőt kell hívni.

Allergiás reakciók egyébként még 48 órával a csípés után is jelentkezhetnek, de ekkor már nem jelentenek nagy veszélyt. Viszont ilyenkor is tanácsos egy allergológus szakorvost felkeresni.

Ugyancsak orvosi ellátást igényel, ha nyirok- vagy érgyulladás alakul ki. Erre a csípés helyétől a törzs felé vezető piros csík utal. Ez fertőzésből ered és jóval a csípés után jelentkezik. Ilyen panasszal elég a háziorvost felkeresni, aki antibiotikumot ad.

Az egyetem tájékoztatása szerint egyébként a gyerekek 0,4-0,8 százalékát, a felnőtteknek pedig három százalékát érinti a méh- vagy darázsméreg-allergia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik