Élet-Stílus

„Az életem adnám a fiamért”

Az életem adnám a fiamért (Array)
Az életem adnám a fiamért (Array)

Kockázatos műtétet vállalnak a szülők, hogy megmentsék négy hónapos gyermeküket. Noelnek májátültetésre van szüksége, apja vagy anyja adja a szervet, de csak az operáció előtt derül ki, melyikük.

Oláh Csaba és Oláh Tímea még diákként szerettek egymásba 8 éve. Nem kapkodták el sem az esküvőt, sem a gyermekvállalást, mindent jól megterveztek. Amikor eldöntötték, hogy jöhet a baba, összeházasodtak és vettek egy házat. Ez bő egy éve volt. A kisújszállási takaros családi ház színes szobájában is minden azt mutatja, nagyon várták a kis Noelt. Április elsején megszületett a kisfiú. A felhőtlen boldogság azonban csak pár hétig tartott.

„Rendben ment a szülés, minden szuper volt. Sárga volt egy picit a baba, de hazavihettük, azt mondták, majd elmúlik. Nem aggódtunk, hiszen a terhesség alatt minden lehetséges vizsgálatot elvégeztünk, volt 4D és minden, ahogy a nagy könyvben meg van írva, senki nem látott semmi bajt” – meséli a férj.

Az újdonsült szülők azért sem aggódtak különösebben, mert a baba rendesen evett, nem volt nyűgös, a színén kívül semmi nem utalt problémára.

 

Dupla életveszélyben

A gyerekorvos, a védőnő is eleinte nyugtatta őket, hogy majd elmúlik, 5 hetesen viszont már azt javasolták, menjenek laborvizsgálatra. Ott derült ki, hogy nagy a baj, a kisfiú mája nem működik. Az első sokkból még fel sem eszmélhettek, a további vizsgálatok azt mutatták, van nagyobb probléma is, Noelnek agyhártyagyulladása van. Csaba szerint ez sokkoló volt:

„Mondták, hogy azt gyorsan ki kell kezelni, mert pár nap alatt elviheti a picit. Volt két nap, amikor nem tudtuk, meg tudják-e menteni.”

Az egyébként is halk szavú, megtört anya sírva teszi hozzá:

„Kegyetlen volt látni, hogy a pici teste gépekre van kötve.”

Amikor az agyhártyagyulladást felszámolták, úgy tűnt, a kisfiú mája is erőre kap. Ez a javulás azonban csak átmeneti volt.

„Végül megállapították, hogy valamilyen ismeretlen eredetű betegség miatt zsugorodik a máj. Azt is elmondták, hogy egyetlen esély a túlélésre a májátültetés Németországban. Itthon biztosan meghalna, kint 85 százalék a siker.”

Annyi nyugtatót mondtak az orvosok, hogy a romlás lassú, így van idő felkészülni a kiutazásra, addig is Pesten kezelik. Hetente többször kell a fővárosba utazni, sokszor napokra ott is kell maradni. Az alig 4 hónapos baba összességében két hónapot töltött már kórházban.

 

Együtt műtik a szülőt és a gyereket

Már megvan a műtét időpontja. Augusztus 11-én utaznak Kielbe és 20-án lesz az operáció. Nemcsak Noelt műtik, hanem a szülők valamelyikét is. A kisfiú az apja vagy anyja egy májdarabját kapja meg.

„Felkerülhetett volna várólistára, de amikor megtudtuk, hogy a mi szervünk egy része is segíthet, nem volt kérdés, hogy vállaljuk-e a műtétet. Igen, tudjuk, hogy ebbe bele lehet halni. Alá is kellett írni erről egy papírt. Ez egy tizenvalahány órás műtét, ugyanúgy fel leszünk nyitva, mint Noel. A májdarab, amit valamelyikünktől kivesznek, vissza fog nőni, de amíg nem, addig ugyanolyan veszélyben leszünk, mint a pici.”

Az itteni laborvizsgálatok szerint mindkét szülő lehet donor, de hogy végül, melyik fekszik a műtőasztalra, csak az operáció előtt egy-két nappal derül ki, kint is lesznek még vizsgálatok, és amelyikük májának vérellátása jobb, azt operálják, egyidőben a kisfiúval. Timi abban bízik, hogy őt műtik majd, megpróbálja elmondani, miért, de elsírja magát, ezért a férje magyarázza:

„ Attól fél, hogy nem bírná azt a helyzetet, hogy Noelért és értem is aggódnia kell.”

Csaba nem is akar belegondolni, ő hogyan bírná, ha a felesége lenne a donor.

„Nincs választásunk. Végig kell menni ezen az úton. Az elején, nagyon nehéz volt, amikor láttam Timit élő halottként a gyerek mellett a kórházban, de tudtam, én nem omolhatok össze, mert akkor ki intézi a vizsgálatokat, papírokat?”

 

Van reményt adó eset

Anyagi nehézségekkel is meg kell küzdenie a családnak.

„A kiutazást és a műtét költségét az OEP állja, nekünk a kinti tartózkodást kell fedezni, ami körülbelül 2 és fél hónap lesz. Csak a szállás 700 ezer forint, erre jön még az étkezés és persze ennyi időre még én is kieesek a munkából.”

Sokan összefogtak a családért. Timi volt főnöke és Csaba munkaadója közösen találták ki, hogy a Facebookon próbálnak segítséget szerezni a bajban lévő házaspárnak.  

Csabáéknak az is sok erőt ad, hogy idegenek is támogatják, biztatják őket. 

A legnagyobb remény számukra, hogy bár ilyen pici babánál különösen kockázatos a műtét, nem példanélküli a siker. Timi beszélt egy anyukával, akinek a 7 hónapos kisfia kapott új májat Kielben. Tőle sok mindent megtudtak, mire számíthatnak. Csaba attól fél a legjobban, hogy szenvedni látja gyermekét.  

„Mesélte az anyuka, hogy a kisfiút két hétig morfiumozták, addig gyakorlatilag mozdulatlanul fekszik a gyerek és mindenféle csövek állnak ki belőle. De ami nehezebb lesz lelkileg, hogy amikor az erős gyógyszereket elveszik tőle, akkor elvonási tünetei lesznek. Azt mondta az anyuka, hogy a gyerek két hétig megállás nélkül sikított, sírt.”

Arra is felkészítették már a szülőket, hogy májátültetés szövődmény nélkül nincs. Ettől azonban nem kell tartani, a németországi kórházban minden ilyen esetet kezelnek.

Ha minden jól megy, november közepén térhet haza a család. Itthon is vizsgálatok sora, gyógyszerek és speciális étrend vár rájuk. Az orvosok szerint igazán csak 5 év múlva lélegezhetnek fel a szülők. Ha addig jól működik a máj, akkor lehetnek biztosak abban, hogy a kisfiú szervezete befogadta az új szervet.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik