Ezért hülyeség az “ezt csinálja a szervezeteddel a kóla” grafika

Állítólag azt írja le, mit csinál a szervezetünkkel a kóla és vírusszerűen terjed. Pedig tele van csúsztatásokkal.

“Mi történik a szervezeteddel, ha megiszol egy doboz kólát” – ezt a címet viseli az a látványosan megrajzolt infografika, melyet a Daily Mail című brit lap szerint, egy bizonyos Niraj Naik indított útjára Renegate Pharmacist elnevezésű blogján és ami azóta vírusszerűen terjed. A már említett grafikai készítője összesen hét főbb mozzanatra szedi szét azt a folyamatot, amit a kóla az emberi testbe kerülve egy óra alatt kivált. Íme:


Kép forrása: Buzzfeed

A Buzzfeed nevű amerikai portál úgy döntött, szakértők segítségével utána jár az infografika valóságtartalmának. Megkeresték a készítőt, Naikot is, aki a riporterek kérdésére elmondta, ő csupán a grafikáért vállal felelősséget, a rajz “tudományos” tartalmát ugyanis a Blisstree elnevezésű oldalról másolta.

Dr. Kimber Stanhope, a kaliforniai Davis Egyetem táplálkozástudományi szakértője, és Michael A. Taffe, a Scripps Kutatóintézet addiktológusa ezek után vették górcső alá az állításokat, és azokban számos túlzást és csúsztatást találtak. .

1. állítás: a grafika szerint egy doboz kóla elfogyasztásakor a szervezetünkbe legalább 10 teáskanálnak megfelelő cukrot hajtunk le. Figyelmeztet, hogy ez a napi bevitel száz százaléka, majd hozzáteszi, csak azért nem hányunk, mert a kólában találhat foszforsav megakadályozza.

Kimber Stanhope a Buzzfeed újságírójának elmondta, az állítás, miszerint 10 teáskanál cukortól hánynunk kellene, egyszerűen nem igaz. A táplálkozástudományi szakember hozzátette, néhány éve 100 önkéntes részvételével végzett erre vonatkozó kutatást: a résztvevőknek több mint 10 teáskanálnyi cukrot kellett megenniük – foszforsav nélkül, és senki sem panaszkodott hányásra, de még hányingerre sem.

2. állítás (10-20. perc): az elfogyasztott cukor hatására – írja a rajz – a vércukorszintünk az egekbe szökik. A májunk erre úgy reagál, hogy szinte minden létező és elérhető cukrot zsírrá alakít.

Stanhope a grafika ezen állítását is korrigálja. Mint mondja, a máj zsírtermelését nem az inzulinszintünk befolyásolja, hanem az, hogy a máj milyen gyorsan képes lebontani a gyümölcscukrot. “A cukros ételek elfogyasztása után jelentkező inzulinsokk nem oka a máj zsírtermelésének” – foglalta össze röviden.

3. állítás (20-40. perc): mostanra felszívódott a kólában található összes koffein. A pupilláink kitágulnak, a vérnyomás emelkedik, erre válaszul a máj még több cukrot juttat a véráramba.

4. állítás: 45 perccel a kóla elfogyasztása után fokozódik a dopamintermelés, és az agy örömközpontja felpezsdül. A grafika szerint a herionnak is ilyen hatása van az agyra.

Micheal A. Taffe, addiktológus a heroinnal való összehasonlításra azt mondja, a grafika erős túlzásba esik, amikor a kóla hatásmechanizmusát írja le. “Nem valószínű, hogy aki kólát iszik, eufórikus állapotba kerülne az ital elfogyasztása után” – írta. Hozzátette, a koffein hatására nem termelődik az agyunkban több dopamin.


Kép forrása: Thinkstock

“A koffein elősegíti a dopamin hormon kiválasztását, és más egyéb hatása is van az agyra, de semmi köze a termelt dopamin mennyiségéhez.”

5. állítás: egy óra elteltével a foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a a bélrendszer alsó szakaszában. Ez pedig tovább fokozza az anyagcserét. A szervezetbe került nagy mennyiségű cukor és mesterséges édesítő ráadásul fokozza a kalcium vizelettel történő kiválasztását.

6. állítás: bő egy órával azután, hogy megittuk a kólát, jelentkezik a koffein vízhajtó hatása. Vagyis pisilnünk kell, melynek során egy sor hasznos ásványi anyagtól is megszabadulunk (nátrium, magnézium, cink, kalcium, víz), amire a szervezetnek szüksége lenne.

7. Állítás: a folyamat végén a vércukorszint drasztikusan esik, amitől kedvetlennek, lassúnak és ingerlékenynek érezzük magunkat.

Taffe a koffeinnel kapcsolatos további állításokról elmondta, bár szemtelenül hatásvadász módon írják le, sok túlzással, de majdnem megfelel a valóságnak.

A Buzzfeed mindezek mellett a cikk végén felhívja a figyelmet arra a számtalan kutatásra, melyek eddig igazolták, hogy a cukrozott italok nagy mennyiségben történő fogyasztása, hosszú távon árt az egészségnek.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.