Élet-Stílus

A férfiak ütnek, a nők a „meghitt erőszak” mesterei

Csaladon-beluli-eroszak(430x286).jpg (Array)
Csaladon-beluli-eroszak(430x286).jpg (Array)

A lelki terrortól a családon belüli erőszakig. Mit szólt a szép politikus szép felesége, miután férje csúnya lett? 

A családon belüli erőszak elszenvedői főleg nők. A hirado.hu-nak Szöőr Anna azt mondta, a családon belüli gyilkosságok többségét nők követik el, ami sokszor a fizikai terror lezárása. Minden harmadik magyar nőt bántalmazott már a párja. Ők kapják az ütéseket, pofonokat, de arról kevesebb szó esik, hogy ők a „meghitt erőszak” nagymesterei is.

A férfiak fizikálisan, a nők verbálisan agresszívak

A piszkálódások, epés megjegyzések áldozatai főleg férfiak, akik hallgatnak, nem akarnak gyengének látszani. Nagyon ritkán kérnek segítséget, azt pedig szinte soha nem ismerik be, hogy terrorizálja őket az asszony. Azt hiszik magukról, erősek. A szakember szerint, ha segítséget kérnek, azt is burkoltan teszik, a párkapcsolat vagy gyerekek körüli gondra hivatkoznak. A lelki terror azonban nemcsak a párkapcsolatot mérgezi meg, hanem hatása lehet az egészségre is.

„A test a lélek színpada, a lelki terror testileg is megbetegíthet”

Kialakulhat láncdohányzás, alkoholfüggőség, rákbetegség, autoimmun betegség, depresszió is. A pszichológus egyik ügyfele komoly párkapcsolati problémával küzdött, ami összefüggésbe hozható rákbetegsége kialakulásával. A hölgynek mellrákja és méhrákja alakult ki, mert, mint ahogy a pszichológus elmondta, mindent lenyelt a kapcsolatában.

A papucsférjek lázadása

A szakember szerint a lelki terror egy hatalmi játszma, az élet minden területén jelen van. Az egyik fél uralkodni akar a másikon, akit nem tekint egyenrangúnak. A pszichológus-jogász szerint a párkapcsolati terrorban a nő – többnyire önbizalomhiány miatt – akarja megmutatni, hogy ő a különb.  A nők próbálják leépíteni párjuk baráti, családi, kollegiális kapcsolatait, hogy jobban uralkodhassanak a férfin. Egészen egyszerűen elszigetelik másoktól a férjüket.

„Csak ennyit ehetsz, mert kövér vagy”

A férfi így papuccsá válhat, alárendelődhet párja akaratának, amikor erre rádöbben, fellázad, agresszív lesz, üt és pofoz. A szakember a lelki terror közé sorolja, ha a nő kiporciózza az ebédet férjének. Ezzel azt sugallhatja, „csak ennyit ehetsz, mert kövér vagy”. Ez éppúgy lelki terror, mint az egymás között, más előtt kimondott becsmérlő mondatok. Az már a minősített megaláztatás, amikor az ismerősök összesúgnak a megcsalt fél háta mögött, kinevetik, hogy mekkora balfék.

Önálló élet, saját tárca

Nem szabad hagyni, hogy a kapcsolat eljusson a lelki terrorig. Ha a nő a párja anyját szapulja, akkor a férfinak érdemes azt mondania, „bármilyen is, akkor is az anyám”. A szakember több példát is hozott praxisából, amelyek alapján praktikus tanácsokat is adott. Fontos, hogy mindkét félnek legyen önálló élete, saját baráti körrel, saját pénztárcával.

„Semmiképpen nem szabad kiszolgáltatni magunkat egy embernek. A legboldogabb kapcsolatok esetén is bekövetkezhet az egyik fél halála. Ha leépítettünk minden társas kapcsolatot, akkor ezek után mi marad?”

Ésszel is választani kell(ene)

A pszichológus-jogász emlékeztetett rá, hogy a kapcsolat kezdetén a hormonális változások miatt szebbnek, okosabbnak, értékesebbnek láthatjuk társunkat. Ha közös az értékrend, akkor a rózsaszínű köd után is megmarad a szeretet, a kölcsönös tisztelet. Közös értékrend nélkül a szerelem elmúltával elkezdődhet a „meghitt erőszak”.

A megcsúnyult politikus esete

A szakember példaként egy politikus esetét említette. A történet úgy kezdődött, hogy két fantasztikus külsejű ember összeházasodott, gyermekeik is születtek. Óriási volt a szerelem, de a korábban sportos politikus férj külseje idővel megváltozott. Ezt – a még most is makulátlan külsejű feleség – nehezen viselte el, ezért egyre többet piszkálódott férjével.

Nem érdemes benne maradni!

Magyarországon minden harmadik házasság válással végződik. A válások száma magas, pedig sok pár a fizikai vagy a lelki terror ellenére is házasságában marad megszokásból, egyéb okok miatt. A szakember szerint ez hiba, a kapcsolatból érdemes mielőbb kilépni, ha rossz, és javítani sem lehet rajta.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik