Élet-Stílus
mobilozás mobil (Array)

Mobilozunk, mobilozunk, közben meg tízkilós súlyok húzzák a fejünket

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 07. 26. 19:52

Ma már szinte mindent az okostelefonunkon csinálunk – és szinte mindenhol. De ennek van egy elég fájdalmas velejárója.

Ha a buszon olvasná ezt a cikket, nézzen körül. Nyomkodja a mobilját, nyomkodja a mobilját és ő is nyomkodja a mobilját. De ugyanígy teszünk bevásárlás közben, a strandon és otthon is, ad absurdum már a WC-n is. (Én igen – T. R.) Egy kis Facebook, csak felnézek az Instagramra, úh, a céges levelezés, írtak Viberen, válaszolok, elolvasom a híreket, vagy csak egy kis Candy Crush. Mindegy, a lényeg az, hogy nyomkodjuk az okostelefont, leszegett fejjel. Hogy mi ezzel a probléma?

mobilozás gif nagy (Array)

Doktor Kenneth K. Hansraj írt is erről egy tanulmányt, a kiváltott hatásnak pedig nevet is adott: chatelő nyak. (de lehetne mondjuk Facebook nyak is.) Miről van szó pontosan? Arról, hogy a leszegett fejjel történő mobilozás olyan, mintha óriási súlyokat cipelnénk a nyakunkon, ami húzza le a fejünket. “Rengeteg olyan fiatallal találkoztam a rendelőmben, akik súlyos nyaki vagy hátfájdalommal érkeztek hozzám, de fogalmuk sem volt arról, miért” – mesélte doktor Hansraj az El Paísnak. Éppen ezért kutatni kezdett, megfigyelt, jegyzetelt, néhány mérnök segítségével pedig kifejlesztett egy szoftvert, amivel mérni lehet, adott dőlésszög mellett mekkora súly húzza a fejünket. Megdöbbentő eredményre jutott.

mobilozás hátfájás (Array)

A fiatal felnőttekre vetítve a következő számok jöttek ki:

  • 15 foknál – 12 kiló
  • 30 foknál – 18 kiló
  • 45 foknál – 22 kiló
  • 60 foknál – 27 kiló húzza a nyakunkat.

“Az emberek ebben a pózban átlagosan napi 2–4 órát töltenek. Ez egy évben már 700–1400 óra” – mondta a kutató, majd hozzátette: “a fiatalabb korosztály esetében ez a szám még nagyobb, elérheti az évi 5000 órát, ami akár komoly fájdalmakat is okozhat, anélkül, hogy tudnánk, mi okozza. Így pedig tenni sem tudunk ellene.

Nem. Nem arról van szó, hogy dobjuk el az okostelefonunkat és szerezzünk be egy postagalambot. Mivel ez, a lelógó fej nagyon nem természetes, ellentétes mozgásokat kell végeznünk, ha tenni akarunk a fájdalom ellen. Fejkörzés, fejmozgatás fel-le, a két kezünkkel megfogjuk a tarkónkat, miközben próbáljuk felfelé húzni a fejünket, ilyenek. “De az egyik legjobb módszer a jóga, méghozzá a felfelé néző kutyapóz” – árulja el a doktor. Mielőtt ezt megmutatnánk, még egy fontos dolog. Mr. Hansraj arra kér mindenkit, legközelebb a buszon, mielőtt elővennénk a mobilunkat, nézzünk körül kicsit. “Képzeljük el, hogy mindenkinek a nyakában ott van mondjuk 27 kilónyi súly. Nem tűnik egészséges látványnak.”

Alternatív megoldás lehet, ha egyenes fejjel a szemünk elé tesszük a kijelzőt, de ez elég furcsán néz ki. Egyelőre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.