Élet-Stílus
suspended-base-jump(960x640).jpg (Array)

Kapaszkodjon meg valamiben, aztán nézze meg milyen a „felfüggesztett bázisugrás”

Orosz R. Zoltán
Orosz R. Zoltán

újságíró. 2015. 07. 23. 14:54

Egy szikláról ejtőernyővel ugrani már önmagában is extrém vállalkozás, de úgy, hogy az ernyőt az ember bőrébe akasztott karabinerek tartják, az az őrültség legfelsőbb foka.

Ismerje meg Josh Marinant-t. A fiatalember, miután a húszas éveit azzal töltötte, hogy programozóként dolgozott San Franciscoban, az év elején úgy döntött, hogy felmond a munkahelyén, és utazgat egy darabig. Az extrém sportokat kedvelő Josh hamarosan a sziklamászók, és a bázisugrók paradicsomának számító Tonsaiban kötött ki, Thaiföldön. Ott ismerkedett meg egy moszkvai „szabad szellemmel”, a 29 éves Stas Akszenyovval. Az orosz egy ideje már kísérletezget a bázisugrás egy új, szinte elképzelhetetlen műfajával.

„Felfüggesztett bázisugrásnak hívják”, a lényege, hogy az ernyő nem egy hátizsákhoz, vagy hevederhez van erősítve, hanem az ugró bőre alá szúrt karabinerekre. A modern extrém sportot és az ősi, önkínó szertartásokat ötvözi. Marimant május 13-án hajtotta végre az elő ilyen ugrását, pontosan 22 nappal az első hagyományos bázisugrása után. Amikor levetette magát a 118 méteres szikláról, ő lett a tizenegyedik ember, akinek része volt a “felfüggesztett bázisugrás” élményében. Mindegyikük hátába Aszkenyov illesztette be a ernyőtartókat, aki két és fél évvel ezelőtt találta ki az őrült mutatványt.

Marinant nemrég tette közzé az ugrásról készült videót, és írt az élményről a honlapján. „Őszintén azt hittem szét fogja tépni a bőrömet, de lenyűgöző, hogy mennyire ellenálló az emberi test. Bámolatos, hogy az egész mennyire kis fájdalommal járt” – írja. „Amikor megfeszülnek a kötelek, elönt a megkönnyebbülés, épp abban a pillanatban, amikor beüt a fájdalom. Fantasztikus meglepetés volt ez egy olyan ember számára, akinek semmilyen tapasztalata nem volt még az önkínzásban” – írta. 

„Minden érzéked, ami a biztonságodra fókuszálna, egyszerre van kikapcsolva. Amikor így ugrassz az adrenalinlöket sokkal erősebb. Valószínűleg ez az érzés van legközelebb a repülés élményéhez, amikor szó szerint a saját bőrödön érzed, hogy milyen” – véli Aszkenyov.

Ő és a barátai, a Sinner Team (Bűnös Csapat) először a felfüggesztéses szabadeséssel kísérleteztek, vagyis a bungee jumping kötelet erősítették a bőrük alá illesztett karabinerekhez. A felfüggesztéses szabadesés hivatalos rekordját maga Aszkenyov tartja: 170 méterről vetette magát a mélybe. „Amikor öt évvel ezelőtt megcsináltam az első felfüggesztett ugrást 25 méterről, senki sem hitte el, hogy lehetséges” – mondja a Aszkenyov, aki ma a felfüggesztett ugrásokból, pontosabban az értük kapott adományokból él.

A felfüggesztett ugrások élettani szempontból szinte teljesen feltérképezetlenek. Senki sem tudja pontosan, hogy mekkora erő kell hozzá, hogy a karabinerek kiszakadjanak bőrből. Aszkenyovék úgy tippelik, hogy nagyjából 200 kilogrammnyi hatást bír el egy kapocs, ők ezért szoktak egy ugráshoz akár ötöt – hatot is behelyezni. Aszkenyov azt mondja ő egyszer egyetlen, a háta közepére akasztott karabineren lógott úgy, közben még három nő csimpaszkodott rajta. „Kellett egy kis idő, amíg a bőröm elkezdett szétszakadni.”

Az orvos kis híján rosszul lett, amikor megnézte a Miramant felfüggesztett bázisugrásáról készült videót. Brian Adams, a University of Cincinnati orvosi karának bőrgyógyásza az Outside Online kérdésére azt írta, hogy senki sem ajánlja, hogy kipróbáljon valami hasonló őrültséget, ugyanis kiszámíthatatlan, hogy kinek mekkora erő szakítja ki a hátából a tartókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.