Élet-Stílus

Kapaszkodjon meg valamiben, aztán nézze meg milyen a „felfüggesztett bázisugrás”

suspended-base-jump(960x640).jpg (Array)
suspended-base-jump(960x640).jpg (Array)

Egy szikláról ejtőernyővel ugrani már önmagában is extrém vállalkozás, de úgy, hogy az ernyőt az ember bőrébe akasztott karabinerek tartják, az az őrültség legfelsőbb foka.

Ismerje meg Josh Marinant-t. A fiatalember, miután a húszas éveit azzal töltötte, hogy programozóként dolgozott San Franciscoban, az év elején úgy döntött, hogy felmond a munkahelyén, és utazgat egy darabig. Az extrém sportokat kedvelő Josh hamarosan a sziklamászók, és a bázisugrók paradicsomának számító Tonsaiban kötött ki, Thaiföldön. Ott ismerkedett meg egy moszkvai „szabad szellemmel”, a 29 éves Stas Akszenyovval. Az orosz egy ideje már kísérletezget a bázisugrás egy új, szinte elképzelhetetlen műfajával.

„Felfüggesztett bázisugrásnak hívják”, a lényege, hogy az ernyő nem egy hátizsákhoz, vagy hevederhez van erősítve, hanem az ugró bőre alá szúrt karabinerekre. A modern extrém sportot és az ősi, önkínó szertartásokat ötvözi. Marimant május 13-án hajtotta végre az elő ilyen ugrását, pontosan 22 nappal az első hagyományos bázisugrása után. Amikor levetette magát a 118 méteres szikláról, ő lett a tizenegyedik ember, akinek része volt a “felfüggesztett bázisugrás” élményében. Mindegyikük hátába Aszkenyov illesztette be a ernyőtartókat, aki két és fél évvel ezelőtt találta ki az őrült mutatványt.

Marinant nemrég tette közzé az ugrásról készült videót, és írt az élményről a honlapján. „Őszintén azt hittem szét fogja tépni a bőrömet, de lenyűgöző, hogy mennyire ellenálló az emberi test. Bámolatos, hogy az egész mennyire kis fájdalommal járt” – írja. „Amikor megfeszülnek a kötelek, elönt a megkönnyebbülés, épp abban a pillanatban, amikor beüt a fájdalom. Fantasztikus meglepetés volt ez egy olyan ember számára, akinek semmilyen tapasztalata nem volt még az önkínzásban” – írta. 

„Minden érzéked, ami a biztonságodra fókuszálna, egyszerre van kikapcsolva. Amikor így ugrassz az adrenalinlöket sokkal erősebb. Valószínűleg ez az érzés van legközelebb a repülés élményéhez, amikor szó szerint a saját bőrödön érzed, hogy milyen” – véli Aszkenyov.

Ő és a barátai, a Sinner Team (Bűnös Csapat) először a felfüggesztéses szabadeséssel kísérleteztek, vagyis a bungee jumping kötelet erősítették a bőrük alá illesztett karabinerekhez. A felfüggesztéses szabadesés hivatalos rekordját maga Aszkenyov tartja: 170 méterről vetette magát a mélybe. „Amikor öt évvel ezelőtt megcsináltam az első felfüggesztett ugrást 25 méterről, senki sem hitte el, hogy lehetséges” – mondja a Aszkenyov, aki ma a felfüggesztett ugrásokból, pontosabban az értük kapott adományokból él.

A felfüggesztett ugrások élettani szempontból szinte teljesen feltérképezetlenek. Senki sem tudja pontosan, hogy mekkora erő kell hozzá, hogy a karabinerek kiszakadjanak bőrből. Aszkenyovék úgy tippelik, hogy nagyjából 200 kilogrammnyi hatást bír el egy kapocs, ők ezért szoktak egy ugráshoz akár ötöt – hatot is behelyezni. Aszkenyov azt mondja ő egyszer egyetlen, a háta közepére akasztott karabineren lógott úgy, közben még három nő csimpaszkodott rajta. „Kellett egy kis idő, amíg a bőröm elkezdett szétszakadni.”

Az orvos kis híján rosszul lett, amikor megnézte a Miramant felfüggesztett bázisugrásáról készült videót. Brian Adams, a University of Cincinnati orvosi karának bőrgyógyásza az Outside Online kérdésére azt írta, hogy senki sem ajánlja, hogy kipróbáljon valami hasonló őrültséget, ugyanis kiszámíthatatlan, hogy kinek mekkora erő szakítja ki a hátából a tartókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik