Élet-Stílus

Színdarabokkal és focitornával szoktatják az oroszlánokhoz a ruandaiakat

oroszlán (Array)
oroszlán (Array)

Pedagógiai célzatú színdarabokat mutattak be a környező falvakban, Az oroszlánkirály című meséről elnevezett labdarúgó tornát szerveztek a helyieknek a ruandai Akagera Nemzeti Park körzetében, hogy meggyőzzék a lakosságot az oroszlánok visszatelepítésének hasznosságáról.

A ruandai nemzeti parkba tizenöt év távollét után tértek vissza a múlt héten az oroszlánok: Dél-Afrikából szállítottak oda két hímet és hét nőstényt.

A térség oroszlánpopulációja a mintegy 800 ezer halálos áldozatot követelő 1994-es ruandai népirtás után néhány évvel pusztult ki, amikor az Ugandából és Tanzániából visszatérő ruandai menekültek elfoglalták a park egy részét, és állataik védelmében kiirtották a ragadozókat.

A nagymacskák mintegy harminc órán át utaztak repülőgépen és teherautón, majd egy 2500 négyzetméteres kifutóban helyezték el a konténereket, bennük a Kwazulu-Natal dél-afrikai tartomány két vadrezervátumának “ajándékaival”, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz, mielőtt szabadon engedik őket.

Yamina Karitanyi, a ruandai Fejlesztési Hivatal idegenforgalmi vezetője örült az oroszlánoknak, visszatelepítésük ugyanis jót tesz a turizmusnak és az élővilág megőrzésének. A helyiek véleménye megoszlik: az oroszlánok ugyan vonzzák a turistákat, de a helyi pásztorok féltik az állataikat.

A nemzeti park köré mintegy száz kilométeres villanypásztort építettek, hogy elkerüljék a nagymacskák és a helyi lakosok közötti konfliktusokat. Az oroszlánok műholdas nyomkövetős nyakörvet kaptak.

“Biztos vagyok abban, hogy sokat aggódnak” – ismerte be Sarah Hall, az Afrikai Nemzeti Parkok nevű civil szervezet idegenforgalmi és kommunikációs vezetője. Az oroszlánok visszatelepítése okán azonban hatalmas meggyőző munkát végeztünk – tette hozzá.

Pedagógiai célzatú színdarabokat mutattak be a parkot övező falvakban, Az oroszlánkirályról elnevezett labdarúgó tornát szerveztek a helyieknek. “Elmagyaráztuk nekik, milyen turisztikai haszonnal járhat számukra az oroszlánok újratelepítése a nemzeti parkokból származó jövedelem 5 százalékát közösségi programokra, iskola- és kórházépítésre fordítják” – mondta Sarah Hall.

Az Agakera Nemzeti Park már az orrszarvúk visszatelepülésére készül. “Az oroszlánok nélkül olyanok voltunk, mint egy emberi kéz három ujjal. Most négy ujjam van, és az orrszarvúkkal ép lesz a kezem” – mondta Eugene Mutangana, a park egyik vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik