Élet-Stílus

Erre kattint ma a világ: vírusvideó a japán szupervonat takarítóiról

Nálunk is biztos így működik ez, csak még nem készült róla ilyen jó felvétel.

A „japán csoda” pont annyira hétköznapi jelenség, mint a német precizitás – tök megszokott, nincs benne semmi rendkívüli, Japánban – európai szemmel – sok minden csodaszámba megy.

De hiába hétköznapi, ettől még ugyanúgy leesik az állunk minden alkalommal, amikor szembesülünk egy-egy újabb hihetetlen japánsággal. Ma például az alább látható videón ámul a fél világ.

A shinkansen, azaz a szélsebes szuperexpressz a témája; már maga a vonat is egy csoda, hiszen 270-nel repeszt, és évente átlagosan 30 másodperc késést halmoz fel, de a film nem erről szól, hanem a szerelvényeket takarító munkásokról.

Minden adat lenyűgöző, de azért megpróbálunk egy-kettőt kiemelni: 7 perc áll a munkatársak rendelkezésére, hogy kitakarítsanak egy teljes vonatot. Egy-egy dolgozóra 100 ülés jut. 12 másodperc alatt intéznek el egy sort.

A videó – amely egyébként Charli James amerikai újságíró munkája – már január óta látható a YouTube-on, de most, az utóbbi napokban került a figyelem középpontjába; a nézettségi adatok elég meggyőzőek: eddig 3 millióan emeltek kalapot a munkások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik