Élet-Stílus

Döbbenet! Krízis a magyar spermapiacon

sperma, spermium (Array)
sperma, spermium (Array)

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal megtiltotta a betétgyűjtést az egyik spermabanknak, ezért most nincs olyan sperma, amit fölhasználhatnának a mesterséges megtermékenyítéseknél a meddőségi centrumok.

A Népszabadság írása szerint nagyjából egy hónapja nem tudnak a spermabankoktól ivarsejtet szerezni az egyedülálló nők vagy azok a párok, ahol a férfi spermái valamiért nem alkalmasak a terhességhez. Ezt megerősítette Konc János, a budai meddőségi klinika főorvosa is. Van olyan intézet, ahol a döntés értelmében több tucat nő került várólistára, köztük olyanok is, akiknél a lap szerint már megkezdődött az úgynevezett hormonstimulációs kezelésük.

A honi lombikbébi-beavatkozásokhoz többnyire importspermára van szükség (az ivarsejteket a magyar donorokon kívül a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárolják), ugyanis “magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta fokozatosan és nagymértékben csökken”, idézik az egyik spermabank igazgatóját. A hatósági tiltást azért vezették most be, mert egy hiba miatt nem tökéletes minőségű sperma jutott át a rendszeren a dán spermabankba.

Nemrég a Hír24 ellátogatott az egyik fővárosi intézménybe és találkoztunk egy donorral is: 

Olvasói sztorik