Élet-Stílus

Pszichiáter tanította nemet mondani a magyar lottónyertest

Andraschek-Laszlo(960x640).jpg (Array)
Andraschek-Laszlo(960x640).jpg (Array)

A szegénységből a multimilliomos létbe csöppent Andraschek László felesége, Anikó mesélt a Magyar Narancsnak arról, hogyan dolgozták fel a fenyegetéseket, hogyan menekültek el régi lakóhelyükről, és hogyan sáfárkodtak a nyereménnyel.

„Soha többet nem könyörgünk a közgyógyért” – ezzel tért a mondattal tért haza az újságkihordásból Andraschek László 2013 márciusában. Na meg egy 638 milliót érő lottószelvényt tett az asztalra a felesége elé. A 25 éve pánik- és cukorbeteg, rokkantnyugdíjas asszony ugyanis épp aznap kérte meg a férjét, hogy az önkormányzatnál próbálja meghosszabbítani az ő ingyenes közgyógyellátását méltányossági alapon – derül ki a Magyar Narancs cikkéből.

„Amikor megbizonyosodtam, hogy igaz a hír, valóságos sokkot kaptam. Ráomlottam az asztalra, és csak sírtam. A férjem később mesélte, hogy ő a lottózóban térdre rogyott, és azt mondta: édes jó Istenem, kértem én pénzt, de nem ennyit!”

Sok a gond még így is

Először próbáltak beilleszkedni, nem feltűnni a vagyonukkal, de hamar belátták, hogy a lottónyeremény tulajdonosaiként régi környezetük már más emberként tekint rájuk. Több ismerős becsöngetett, hívták őket telefonon, írtak nekik az interneten, sőt, kaptak fenyegetéseket is.

„A régi lakóhelyünkről menekülnünk kellett, mert nagyon elkezdték kérni a pénzt, mi meg nemet mondtunk. Kik vagyunk mi, hogy szelektáljunk? De a rokonok mind kaptak. A férjemnek hét testvére van, őket nem is akartuk kihagyni. Ez volt számunkra a természetes” – meséli Anikó, majd hozzáteszi, a pszichiátere azt tanácsolta, csak tanuljon meg nemet mondani.

Amikor nem volt pénzük, senki nem kérdezte, mit segítsen, most viszont van jelentkező szép számmal. A családi gondokat egy drogfüggőségből kigyógyuló fiú és örökbefogadott unokák is bonyolítják.

„160 kilósan szeretett meg, amikor bolondnak és dagadtnak hívott mindenki”

Anikó a férjéről elmondta, hogy a nyeremény után egészségügyi problémái adódtak, de a témába nem akart mélyebben

belemenni. Az asszony azt mondja, hogy László az „új élethelyzetben nem találta fel magát. Nekem is kőkemény volt, mert jöttek az arany nyakláncok, jöttek az ingatlanok, s csak mentem, vettem, és nem éreztem örömet.”

Az asszony az általuk nyitott kávézó építkezésekbe temetkezett. A férje viszont röpülni szeretett volna Spanyolországba, de Anikó nem ül repülőre, és mire mehettek volna autóval most nyáron, már László állapota miatt nem tudtak együtt menni.

A férje csak focimeccsekre járt, és ő fizetett. „Megtehetem Lacivá vált, és én láttam a visszarendeződést. És féltem. Azt is láttam a családjukban, hogy nem fogadták el őt, a nincstelen alkoholistát, pedig mindig szeretett volna valaki lenni. Hiába mondtam neki, most se te vagy a valaki, hanem a bankkártyád. Szerintem, ő is tudta, de élvezte ezt a helyzetet, miközben a kettősség is nyomasztotta. Én megértettem. Ő engem 160 kilósan szeretett meg, amikor bolondnak és dagadtnak hívott mindenki. Mindig mellettem állt, csak most egy kicsit kiszállt ebből az egészből. ” – mesélte az asszony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik