Élet-Stílus

Meghalt rákban, mert az orvosok nem vették komolyan a tüneteit

Hiába bizonygatta, hogy rosszul érzi magát, az orvosok nem akartak hinni neki. 20 évesen meghalt.

A fiatal brit lányt, Bronte Doyne-t orvosai 16 hónapon keresztül hitegették azzal, hogy felgyógyul súlyos betegségéből. Nem így lett: a 20 éves lány 2013. márciusában belehalt abba a ritka daganatfajtába, amely a máját támadta, és amivel két évvel korábban diagnosztizálták. Bronte édesanyja mostanáig hallgatott a családi tragédiáról, mint mondta azért, mert időre volt szüksége ahhoz, hogy feldolgozza lánya elvesztését.

Most, több mint két évvel a történtek után, úgy döntött, a nyilvánosság elé áll, mert reméli, hogy történetükkel rámutathat a brit egészségügyi rendszerben lévő hibákra, amivel megakadályozhatja, hogy mással is előforduljon hasonló. Emellett állandó tanácsadóként segíti az NHS (a brit TB) munkáját: lánya naplóival, Facebook- és Twitter-posztjaival megpróbálja megértetni az orvosokkal, mi minden jár egy lábadozó, vagy épp súlyos beteg páciens fejében.

A Mirror című brit lapnak adott hosszú interjújában az 50 éves Lorraine elmondta, lánya 18 éves volt, mikor furcsa hasfájásai miatt orvoshoz vitték őt. “Néhány vizsgálat után kiderült, hogy egy meglehetősen ritka rákfajta, az úgynevezett rostos-lemezes, rosszindulatú májsejtdaganat támadta meg a szervezetetét” – mondta, majd elárulta, lányát röviddel a diagnózist követően megműtötték, majd a gyógykezelés végén közölték vele, hogy meg fog gyógyulni.

“Egy szóval sem említették, hogy a betegség kiújulhat, pedig az interneten talált amerikai – a Fehér Ház által is jóváhagyott – tájékoztatóban erre is felhívták a betegek és az orvosok figyelmét is” – teszi hozzá. Lorraine szerint Bronte egészsége néhány hónapra helyreállt, ám ezt követően egyre többet panaszkodott fájdalmakra.


Kép forrása: Lorraine Doyne

“Hiába mentünk újra és újra orvoshoz, szinte mindenhonnan hazaküldtek minket azzal, hogy a lányomnak nincs baja. Egy alkalommal annyira rosszul volt, hogy be kellett őt vinnem a kórházba. Az ügyeletes orvos ránézett, majd közölte, semmi szükség arra, hogy megvizsgálja Brontét. Mikor elmondtam, szerintem kiújult a betegsége, azzal szerelt le, hogy túl sokat internetezek, és hogy ezt majd ők, orvosok tudják.”

Bronte állapota ezt követően tovább romlott, amit kétségbeesett Twitter és Facebook üzeneteiben örökített meg. Többször írta, hogy elege van az orvosokból, hogy képtelen bízni bennük, de hangot adott annak a gyanújának is, hogy orvosai nem szeretik se őt, se a családját, mert túl sokat kérdezősködnek. Mikor a fiatal lány végre orvosi segítséget kapott, már késő volt: a betegség szétterjedt a testében. Néhány héttel később meghalt a kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik