Élet-Stílus

Egy egész országot meghívott a születésnapjára a halálos beteg lány

Szerette volna, ha őt látva még többen jelentkeznek szervdonornak, de nem érte meg a várva-várt szülinapot.

Jenna Lowe mindössze 17 éves volt, mikor addigi élete egy diagnózis miatt egy szempillantás alatt a feje tetejére állt. Kiderült, hogy egy ritka genetikai betegség, az úgynevezett pulmonális artériás hipertónia miatt legfeljebb néhány éve van hátra. “Az orvosok közölték velünk, hogy a lányunk állapotát nézve az is csoda lesz, ha megéli a 21. születésnapját” – idézte a Daily Mail a dél-afrikai lány megtört édesanyját.

 

A betegek körében magas tüdővérnyomásként ismert betegség egy nehezen felismerhető, súlyos kór, melynek legfőbb jellemzői a nehéz légzés, a légszomj, az időnként elkékülő ajkak, a szapora szívverés és a fáradtság. Jennánál az első tünetek 16 éves korában jelentkeztek: “az egész addig sportos lányunk egyik napról a másikra arra kezdett panaszkodni, hogy nem kap rendesen levegőt” – tette hozzá Gabi már a CapeTalk rádiónak.

Noha a diagnózis lesújtotta, Jenna alig néhány hét alatt összeszedte magát, és mint ha mi sem történt volna, élte tovább az életét. “Egy percre se hagyta, hogy a betegsége átvegye az irányítást az élete felett: elvégezte az ország egyik legkeményebb gimnáziumát, sőt végigcsinálta a felvételi procedúrát, hogy tanulmányait később az egyetemen folytathassa”- ezt már Jenna édesapja, Stuart tette hozzá.

Két évvel Jenna diagnózisa után kiderült, hogy a 19 éves lány állapota súlyosbodott. “Csak a kettős tüdőátültetés menthette meg az életét” – mondja az apa, majd hozzáteszi, a világon Dél-Afrikában az egyik legalacsonyabb a regisztrált szervdonorok száma. “Jenna nem hagyta annyiban a dolgot. Úgy döntött az egész országot meghívja a 21. születésnapjára, a meghívóért cserébe pedig egyetlen dolgot kért csak: hogy regisztrálják magukat donornak.”

A “Get Me to 21” elnevezésű projektnek köszönhetően Dél-Afrikában az elmúlt években érezhetően nőtt a regisztrált donorok száma: egy hónap alatt több mint 8 ezren döntöttek úgy, hogy felajánlják a szerveiket. Többen mint előtte bármikor. Egy évvel a projekt indítását követően Jennán is elvégezték az akkor már életmentő átültetést, csakhogy a fiatal lány szervezete már nem volt elég erős, hogy felgyógyuljon a műtétből.

Jenna néhány napja az átültetés szövődményei miatt meghalt. Szülei bíznak benne, hogy lányuk kezdeményezése a halálát követően sem veszít lendületéből, és úgy tűnik, igazuk van. “Jenna halála óta újabb emberekhez jutott el a kezdeményezésének híre, így az elmúlt napokban több ezer emberrel gyarapodott a regisztrált donorok száma” – nyilatkozták a CapeTalk rádiónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik