Élet-Stílus

Megtiltanák az újszülötteknek a fülbevalót

A kritikus anyák úgy vélik, az eljárás a bántalmazás egy formája, mert az újszülött nem tudja elmondani, akarja-e egyáltalán.

“A fülbevaló semmi egyéb, csak a szülők hiúságának a bizonyítéka” – írja a 38 Degree című oldalon egy harcos brit anyuka, aki látszólag mindent megtenne azért, hogy a kormányzat megtiltsa, vagy, de legalábbis életkorhoz kösse a fül átlyukasztását. Susan Ingram komolyan veszi küldetését, olyannyira, hogy a közelmúltban még egy petíciót is közzétett a fent már nevezett oldalon, amihez rövid idő alatt több tízezer szülő csatlakozott aláírásával: eddig a pillanatig több mint 33 ezren.

A petíció alatt található kommentdobozban néhány szülő bővebben is kifejtette csatlakozásának okát: a legtöbben erőszakos, barbár cselekedetnek tartják a lyukasztást, ami adott esetben egy életre szóló sokkot okozhat a kisbabának. Mások a beleegyezést hiányolják: ellenzik, hogy szülőtársaik gyermekük akarata ellenére “mindenféle fém tűket” szúratnak keresztül gyermekükön.


A kép illusztráció
A kép forrása: Thinkstock

És vannak olyanok is, akik csak kérdeznek. Ők nem értik, ha a tetoválás, az orr- és nyelvpiercing tilos az újszülöttek számára, akkor a fülbevaló miért kivétel? A heves vita következtében persze olyanok is érkeztek az oldalra, akik az egész petíciót “felesleges hülyeségnek” tartják, mondván, azok a babák, akiknek néhány hónapos korukban kilyukasztják a fülét, később az eljárásból semmire sem emlékeznek. “Alig egy hónapos voltam, mikor a szüleim kilyukasztatták a fülemet. Semmire sem emlékszem az egészből, és nyugodtan mondhatom, hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem felnőttként kellett ezt végigcsinálom” – írja egyikük.

Az ügyben egyébként nem csak a szülők, de néhány döntéshozó is megszólalt már. A The Guardian című brit lap idézte az egyik parlamenti képviselőt, Mark Tamit, aki a petíció körüli felhajtást látva ígéretet tett arra, hogy kikéri majd a parlament Alsóházának véleményét a életkorhoz kötött füllyukasztásról.

A brit háziorvosok szövetségének alelnöke, dr. Tim Ballard úgy véli, a babák fülcimpájának átlyukasztása semmilyen maradandó károsodást nem okoz, igaz, elismerte azt is, hogy az eljárás nem fájdalommentes. “Azt javasoljuk, hogy a gyermek fülének kilyukasztása mindenképp maradjon szülői felelősség, még úgy is, ha a csecsemők egyéb testrészeinek ékszerezését a legteljesebb mértékig ellenezzük.”

Szerintetek bántalmazás a fülbevaló, vagy sem? Szavazzatok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik