Élet-Stílus

420 vesekövet operáltak ki egy férfiból

A beteget és orvosait is sokkolta, amikor kiderült, mi okozza erős hasi fájdalmait.

“Még soha életben nem látta ennyi vesekövet” – mondta el az 55 éves kínai férfit kezelő orvoscsapat egyik tagja, miután egy két órán át tartó műtét alatt 420 darab vesekövet távolítottak el Zhejiang-tartományban élő férfi bal veséjéből. A kínai sajtóban megjelent hírek szerint a csak He vezetéknéven azonosított férfi veséjében május végén fedezték fel az elképesztő mennyiségű követ, miután erős hasfájdalmakra panaszkodva megjelent a Dongyang városában található intézményben.

Az orvosok elmondása szerint a férfi veséje teljesen felmondta volna a szolgálatot, és el kellett volna távolítani, ha a beteg csak egy kicsit is később megy el a kórházba. Végül a 420 darab követ egy csipesszel, egyenként vették ki az orvosok, egy két órán át tartó műtét alatt. “Csak a kövek kiszedése 45 percet vett igénybe, a végére teljesen elzsibbadt a kezem” – mondta el az egyik orvos.

A férfi veséjében az orvosok szerint a diétája miatt jelent meg a rengeteg kő. A beteg ugyanis mindennap gipsz felhasználásával készülő tofut evett, amiben nagyon magas a kalcium-szulfát koncentrációja. Ezt súlyosbította, hogy “meg volt az a rossz szokása, hogy nem ivott vizet” – írta a Shanghaiist.

A férfi felépült a műtét után, a veseköveket pedig egy műanyag zacskóban hazavitte magával, emléknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik