Élet-Stílus

Két évig növesztette a haját egy kisfiú, hogy rákos gyerekeknek ajándékozza

Az sem tántorította el, hogy sokan lánynak nézték és beszóltak neki a derékig érő szőke haja miatt.

Az egész 2012 karácsonyán kezdődött, amikor a floridai Melbourne-ben élő Christian McPhilamy a tévében látta egy gyerekkórház reklámját, amiben kihullott hajó rákos gyerekek is szerepeltek. Az akkor hatéves kisfiúnak ez felkeltette az érdeklődését, és aznap este édesanyjával együtt rákeresett a kórházra, ahol előjött egy hirdetés, amiben hajadományokat kértek.

Amikor az anyuka a fiú kérdésére elmagyarázta neki, mire kellenek az adományozott hajak, Christian azonnal közölte, adományozni akar – mondta el a fiú anyja, Deeanna Thomas a Today-nek. Az anyuka elmondása szerint amikor a fia a fejébe vesz valamit, akkor semmi sem tántoríthatja el céljától, így biztos volt abban, hogy végig is fogja csinálni a tervet. Így az akkor rövid frizurát hordó gyerek elkezdte növeszteni a haját.

 
Christian, a hajnövesztés elején
Fotó:Deeanna Thomas 

A gúnyolódások akkor kezdődtek, amikor a haja kezdett vállig érni. „Volt, hogy lánynak neveztek” – mondta el a kisfiú a Todaynek. Anyja hozzátette: olyan sokan mondták neki, hogy „milyen szép lányai vannak”, amikor Christiannel és a fiú húgával sétáltak, hogy már teljesen hozzászokott. Ugyanakkor a beszólogatások és gúnyolódások soha nem vették el a fiú kedvét, és egyszer sem kérte anyját, hogy vágja vissza a haját. Csak akkor, amikor elég hosszúra nőtt ahhoz, hogy jó legyen adománynak.

 
A nagy nap, amikor Christian haja már elég hosszú lett a vágáshoz
Fotó: Deeanna Thomas 

Ez a pillanat előző hét szerdán jött el. A fiú szőke fürtjeit négy lófarokba fogta össze anyja, majd jött az olló, hogy lezárja a két és fél éve kezdődött projectet. A végeredmény négy darab, nagyjából 25 centiméter hosszú tincs lett, amit a Children With Hair Loss nevű alapítvány kapott meg, ahol parókákat készítenek olyan gyerekeknek, akik különböző betegségek miatt elvesztették hajukat.

Az alapítványnál a Today-nek elmondták, ritkaságnak számít, hogy fiúk adományoznak hajtincseket nekik, de nem példanélküli: száz adományozóból nagyjából kettő fiú. Amikor az alapítvány a Facebook-oldalán megosztotta Christian történetét, a kommentekben több szülő is jelezte, az ő fia is vállalta a hajnövesztést, hogy más gyerekeken segíthessenek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik