Élet-Stílus

Öngyilkos lett az apa, mert rettegett attól, hogy lebénul

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2015. 05. 26. 17:30

Az 54 éves üzletember nem akart teher lenni, ezért úgy döntött, véget vet az életének.

“Pontosan tudom, hogy lett még volna időm, de nem félek. Hiszem, hogy azzal, amit teszek, hosszú távon a családom érdekét szolgálom” – írta búcsúlevelében az 54 éves brit üzletember, aki a napokban egy kiadós családi vacsora után, csak azért utazott Svájcba, hogy egy úgynevezett “öngyilkosság-klinikán” halálba segítsék orvosai. A férfit utolsó útjára felesége és gyermekei is elkísérték, noha mindannyian ellenezték döntését.

Jeffrey Spector egész életében igyekezett egészségesen és aktívan élni. Csakhogy 2008-ban, azután, hogy egy londoni szállodai szobában hirtelen összeesett, és percekig mozdulatlanu feküdt a fájdalom miatt, minden megváltozott. “Tudtam, hogy valami nincs rendben, de egy ideig igyekeztem azzal magyarázni a történteket, hogy csak túlhajtottam magam.” Mikor a hátfájdalom néhány nappal később ismét jelentkezett, Jeffrey úgy döntött nem vár tovább, és orvoshoz ment.

öngyilkosság (Array)
Képek forrása: Facebook

“Nem sokkal az MRI-vizsgálat után kiderült, hogy a gerincem felső részében egy tumor növekszik. A sebészem biztos volt benne, hogy el tudja távolítani, ám a tesztek végül bebizonyították, hogy a műtét túlságosan veszélyes lenne.” Az üzletembert orvosai egy ideig sugárterápiával kezelték, a tumor azonban nem reagált a besugárzásra, sőt, még tovább nőtt.

Jeffrey bízott benne, hogy a daganatot el lehet távolítani, ám hiába feküdt kés alá 2009-ben, arra tért magához, hogy a sebészek végül meg se próbálták az operációt. Azt mondja, ezután vette fel – teljes titokban – a kapcsolatot a svájci Dignitas klinikával. “Ha a tumor csak néhány centit lejjebb alakul ki, minden más lenne. Akkor még lett volna esélyem teljes életre, ha csak a lábam bénul le. Így viszont, hogy gyakorlatilag bármikor lebénulhatok nyaktól lefelé, nincs.”

ongyilkossag(650x433).jpg (Array) 

A férfi nem akarta megvárni, míg a betegsége annyira előrehalad, hogy magatehetetlenné válik, mint írja, ő maga akart dönteni élete hátralevő részéről. Mikor úgy érezte, az állapota rohamosan romlik, közölte családjával a döntését. “Tudom, hogy lesznek olyanok, akik elítélnek majd a döntésemért. Nekik azt üzenném, hogy ne ítéljenek meg senkit, amíg nem képzelték magukat a helyébe. Hiszem, hogy jogom van a méltósághoz. Ahhoz, hogy képes legyek meginni egy csésze teát segítség nélkül, vagy hogy fel tudjam venni a telefont.”

Jeffrey, miután mindent elrendezett, múlt pénteken utazott családjával Svájcba, hogy a klinikán ellenőrzött körülmények között vethessen véget az életének. Családtagjai, bár a döntésével nem értettek egyet, az utolsó pillanatig mellette lehettek.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.