Élet-Stílus

Megölték a lányát, most a párkapcsolati bántalmazás ellen küzd

erőszak (Array)
erőszak (Array)

Ki kell húzni a fejünket a homokból, igenis a mi dolgunk és a mi felelősségünk, hogy segítsünk a barátainkon, ha észrevesszük a bajt – mondta az anya.

A virginiai egyetemista, Yeardley Love 22 éves volt, amikor brutálisan megölte barátja. A gyilkosság megelőzhető lett volna – mondta a lány anyja az eset után öt évvel. Sharon Love azért szólalt meg, hogy tanuljanak a példájából az emberek: figyeljenek oda jobban és merjenek közbelépni, hogy a hasonló esetek elkerülhetőek legyenek. Azt akarja, hogy az emberek felfigyeljenek arra, mennyire veszélyes a párkapcsolati bántalmazás, tanulják meg észrevenni és helyén kezelni a bántalmazás nyomait.

Nem hitték volna

„Ha megfelelően tudtuk volna értékelni a figyelmeztető jeleket, többet tehettünk volna Yeardley életéért” – mondta az anya a Daily Mailnek. „Fogalmunk sem volt, hogy milyen veszélyes a helyzet. Nem hittük volna, hogy a fiú, akit ismerünk és akit Yeardley a bizalmába fogadott, ilyen dolgot megtehet” – mondta Sharon.

A fiatal lányra három héttel az egyetem elvégzése előtt törte rá barátja kollégiumi szobája ajtaját. A részeg George Huguely a falba verte Yeardley fejét, a lány belehalt a sérüléseibe.

Egyértelmű jelek voltak

Sharon azt mondta: utólag úgy véli, egyértelmű jelei voltak annak, hogy lánya veszélyben van. Már korábban előfordult, hogy George fojtogatta, sőt, email-üzenetben is fenyegette azzal, hogy megöli, de a helyzetet senki nem vette elég komolyan. Nem hitték, hogy a fiú tényleg megtenné. Amikor Yeardley-vel megismerkedett, George még rendes srácnak tűnt, a dolgok akkor siklottak félre, amikor egyre többet kezdett inni. A lány szakítani akart vele, ezután vált egyre erőszakosabbá.

Yeardley halálát a család öt év után sem tudta feldolgozni. Ugyanakkor Sharon azt mondta: egy tragédia után hagyhatjuk magunkat összetörni, de küzdhetünk is azért, hogy jobb emberré váljunk. Ő azóta párkapcsolati erőszak elleni kampányokban segít, előadásokat is tart. A nehéz pillanatokban a hitre próbál támaszkodni.

Kezdetben a szerelem elfedi a bajt

Lánya gyilkosára próbál nem gondolni – Huguelyt egyébként 23 év börtönbüntetésre ítélték. Az anya nem foglalkozik vele, azt mondja, ez már semmin nem változtatna. Ehelyett előre tekint: alapítványt hozott létre, járják a főiskolákat, középiskolákat, felkészítik a diákokat arra, hogyan vegyék észre a bajt környezetükben.

„Kezdetben a szerelem elfedi a bajra utaló jeleket, később pedig már nagyon nehéz kikerülni az ilyen helyzetekből” – mondta Sharon. Azt szeretné, ha az emberek azt is észrevennék, ha a barátaikkal valami nincs rendben és mernének közbelépni. A legelterjedtebb viselkedés ilyenkor az, hogy széttárják a kezüket, hogy úgysem tudnak mit tenni, vagy hogy ez nem az ő dolguk, megpróbálnak úgy tenni, mintha a bántalmazásra utaló jelek természetes dolgok lennének – fejtegette Sharon. Ezen változtatni akarnak: „ez igenis a te dolgod, és a te felelősséged, hogy segíts a barátaidon és ne karbatett kézzel várd, hogy bekövetkezzen a tragédia”.

Megpróbálja elszigetelni áldozatát

„Az első figyelmeztető jelek egyike, hogy a bántalmazó megpróbálja elszigetelni az áldozatát: azt hajtogatja, hogy nem tud meglenni nélküle, megpróbálja eltávolítani a barátaitól és a családjától” – mondta Sharon. Ezután abba is megpróbál beleszólni, hogy az áldozat milyen ruhát vegyen fel, mit csináljon, kivel legyen. Minden apróságból féltékenységi drámát rendez. „A legveszélyesebb szakasz az, amikor az áldozat már el akar menekülni a kapcsolatból: a párkapcsolati gyilkosságok 70 százaléka ilyenkor történik meg” – mondta Sharon.

Szakértő segítségre és a környezet – a család, a barátok – támogatására van szükség ilyen helyzetekben. De a legfontosabb az első lépés, hogy az emberek kihúzzák a fejüket a homokból.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Ajánlott videó

Olvasói sztorik