Élet-Stílus

“Ha a gyerekem éhes, megszoptatom. Jogom van hozzá.”

Péntek délelőtt kismamák tucatjai lepték el a nyugati téri McDonald'sot. Így tiltakoztak, amiért egyik társukat attrocitás érte, miközben az étteremben próbálta megszoptatni gyermekét.

“Azt hittem, ilyesmi csak Amerikában van” – szakadt ki a nyugati téri gyorsétterem egyik meglepett vendégéből, miután rájött, hogy önkéntelenül is egy tiltakozó akció résztvevője lett. És nem ő volt az egyetlen értetlenkedő, mikor a Mekit, péntek délelőtt 11-kor vagy száz kismama lepte el kisbabájával együtt: voltak, akik magukban puffogva menekültek a hirtelen jött tömeg elől, és olyanok is, akik “valami szoptatási versenyre” tippeltek. Rosszul.

A kismamák ugyanis a “Flashmob a szabad szoptatásért” elnevezésű tiltakozó akcióra jöttek, hogy egy néhány perces, közös és nyilvános szoptatással álljanak ki azért a sorstársukért, akit néhány nappal korábban éppen azért ért attrocitás, mert a szóban forgó étterem egyik eldugott sarkában próbálta megszoptatni három és félhónapos gyermekét.

“Húgomra vártam, aki vonattal érkezett nyolc hós babájával. Gondoltam meghívom egy reggeli frissítőre, ezért vártam a McCafében. A kicsi evett otthon, pont azért, hogy elkerüljem ezt, de a vonaton a 30 fokban megszomjazott. […] A mekiben kétszer is körbenéztem, hogy hol tudnánk nyugiban, senkit sem zavarva szopizni. Ott volt egy dolgozó lány, őt is megkérdeztem, és azt mondta, nyugodtan.

Épphogy leültem, épp csak készültünk neki, mikor megjelent a biztonsági őr a következőkkel: “Ez itt nem elfogadott tevékenység!” Jeleztem neki, hogy megkérdeztem. Erre mondta, hogy megkérdezi az étteremvezetőt. Visszatérve elismételte a fenti mondatát miszerint az étteremvezető is így gondolja. Én addigra összepakoltam magunkat, és elhagytam az éttermet”

írta a történtekről az érintett kismama a Facebookon.

Aztán egy ismerős házaspár, a sorokat olvasva arra jutott, ez már az utolsó csepp a pohárban. Hogy bár az eset nem velük történt meg, itt az ideje, hogy pontot tegyenek az ilyen és ehhez hasonló megaláztatások végére, ezért tiltakozó akciót szerveztek az érintett étterembe, melyhez alig egy nap alatt több száz kismama csatlakozott.

Mindannyian azért, hogy végre megszabaduljanak a rosszalló tekintetektől, a beszólásoktól és hogy egyszer és mindenkorra tisztázzák: egy gyermek táplálása nem olyasvalami, amit titokban, a vécébe bújva kell csinálni.

Az esetre később egyébként reagált az étterem is, nyilatkozatukban az írták, az éttermeikben lehetőségük van az anyáknak a szoptatásra, mivel a McDonald’s családbarát hely. Úgy tudják, az említett esetben egy éttermi dolgozó helyesen eljárva megengedte az anyának, hogy szoptasson, de aztán beavatkozott “a külső cég alkalmazásában álló biztonsági őr”, akinek megjegyzése, miszerint a szoptatás nem elfogadott tevékenység az étteremben, nem tükrözi a cég álláspontját.

Olvasói sztorik