Élet-Stílus

“Nem akarom, hogy a lányom arra jöjjön haza, hogy halott vagyok”

A 46 éves nyomozónak legfeljebb hat hónapja van, mielőtt meghal. Beperelte Kalifornia államot, mert a saját feltételei szerint szeretne meghalni.

Csakúgy, mint tavaly a szintén kaliforniai Brittany Maynard, a 46 éves exnyomozó, Christy O’Donnell is síkra szállt a méltóságteljes halál (death with dignity) törvénybe iktatása mellett. Ahogy arról korábban írtunk, az orvosi segítséggel végzett “öngyilkosság” lehetősége egyelőre az 50 amerikai állam közül mindössze ötben (Oregonban, Washingtonban, Montanaban, Vermontban és Új-Mexikóban) él.

Miután kiderült, hogy előrehaladott tüdőrákja van, ami áttétet adott az agyába, a csontjaiba és a májába is, az egygyermekes édesanya úgy döntött, pert indít Kalifornia állam ellen, hogy lehetősége legyen úgy és akkor befejezni az életét, ahogy szeretné. “Azok után, hogy szinte egész életemben a törvényt szolgáltam, nem fogok életem utolsó pillanatában törvénytelenséget elkövetni” – mondta a 46 éves asszony a Youtube-ra feltöltött videójában, melyet ugyanaz a Compassion&Choices nevű szervezet hozott nyilvánosságra, melyet Britanny Maynard is támogatott a halála előtt.

O’Donnell vallomásában azt is elárulta, retteg attól, hogy 20 éves lánya egyik nap arra jön majd haza, hogy meghalt. “Nem akarom őt ekkora sokknak kitenni. Azt szeretném, ha a saját otthonomban, a saját ágyamban, a lányom kezét fogva halhatnék meg egy olyan gyógyszertől, melyet az orvosom írt fel nekem” – mondta, majd hozzáteszi, nem maradt más választása csak a bíróság, arra ugyanis nem maradt elég ideje, hogy lányával olyan államba költözzön, ahol engedélyezik a méltóságteljes halált.

“Az orvosaim szerint legfeljebb hat hónapom van. Aminek utolsó napjait kórházban, egy csővel a torkomban töltöm majd. Nem akarom, hogy így legyen” – mondja könnyes szemmel az asszony, akinek helyzetét tovább rontja, hogy a hagyományos morfintartalmú fájdalomcsillapítókra allergiás.

O’Donnell interjújában elmondta azt is, bízik benne, hogy a keresetükkel sikerül eredményt elérnie, de azt mondja, akkor is nyugodtan hal meg, ha mégsem. “Tudom, hogy a lányom idejében a törvényt be kell majd vezetni. És mikor meghallja majd, hogy a törvényhozók elfogadták a módosítást, tudni fogja, hogy innentől kezdve, senki másnak nem kell majd olyan kínok között meghalnia, mint nekem. És akkor már megérte ez az egész.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik