Élet-Stílus

Egy hétig nem alhatott a szemében élő parazita miatt

A 18 éves brit lány kis híján megvakult, mert a kontaktlencséjét a mosdóhoz túl közel tárolta.

“Az elején az egész nem tűnt olyan nagy dolognak. Olyan volt, mintha csak begyulladt volna a szemem: viszketett és fájt egy kicsit” – mesélte a The Tab című egyetemin lapnak a 18 éves Jessica Greaney. A brit lány, aki akkor már két éve kontaktlencsét viselt – és semmilyen egészségügyi gondja nem volt velük – azt mondja, az első tünetek jelentkezésekor felkereste orvosát, aki felírt neki egy szemcseppet, majd hazaküldte.

“Azt mondták, a gyulladás egy-két nap múlva elmúlik majd, csakhogy a tüneteim egy-két nap múlva nem hogy nem javultak, de még súlyosbodtak is” – mondta a lány, akinek ezalatt a néhány nap alatt golflabda nagyságúra dagadt az érintett szeme. “Rettenetes fájdalmaim voltak, ezért ahogy tudtam, visszamentem az orvoshoz, aki ezúttal gondolkodás nélkül küldött tovább a kórházba.”


Kép forrása: Facebook

“Miután felvettek, végeztek néhány rutinvizsgálatot, amiből kiderült, egy viszonylag gyakori, az édesvízben, a csapvízben és a tengervízben is előforduló baktérium, az úgynevezett Acanthamoeba Keratitis telepedett meg a szememben.” Jessica a lapnak elárulta, orvosai biztosak benne, hogy a fertőzését az okozta, hogy kontaktlencséit túl közel tárolta a csaphoz.

“Már egy csepp csapvíz is elég ahhoz, hogy komoly bajt okozzon: a parazitával fertőzött víz megfertőzheti a lencsét, amit később a szemünkbe teszünk” – magyarázza, majd hozzáteszi, az orvosok egy több hetes, meglehetősen fájdalmas kezeléssel tudták csak megmenteni a látását. “Egy héten át, tízpercenként cseppentenem kellett a szemembe. Nem alhattam, legalábbis pihentetően semmiképp, így a hét második felében már úgy éreztem, meg fogok bolondulni.”

Jessica kezelése végül sikerrel járt: az orvosoknak sikerült elpusztítaniuk az élősködőt, és figyelmeztették a lányt, hogy legközelebb körültekintőbben válassza ki azt a helyet, ahol a kontaktlencséit tárolja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik