Élet-Stílus

Utcára vitték a netes kommenteket – mindenki kiakadt

Hiába tűnnek az agyament, agresszív kommentek ártatlannak, azok élő és lélegző személyeket érnek el. Ennek ellenére utálkozáson és megszégyenítésen alapul az online kultúra.

Utálkozáson és megszégyenítésen alapuló kultúrában éljük online életünket – írja a Hello90 blog, amely az internetes kommenteket vizsgálta cikkében. A szerzők kiemeltek néhány mocskolódó kommentet az online közegből, táblákra nyomtatták és arra voltak kíváncsiak, hogy az utcán is szó nélkül hagyják-e az alpári hangnemet az emberek. A reakciókat videóra vették.

Az internetes zaklatás problémáját szokás azzal bagatellizálni, hogy a kommentelők valójában nem is gondolják komolyan, amit művelnek. Ez valójában nem számít, csak az, hogy milyen következményekkel jár a kommentelés a zaklatottak számára. A tavalyi év netes botránya a GamerGate volt, amikor a trollok a játékiparban dolgozó nőkre szálltak rá. Ez odáig fajult, hogy két nőnek – egy szakújságírónak, Anita Sarkeesiannak és egy játékfejlesztőnek, Brianna Wunak – az otthonukat is el kellett hagyniuk, mert a zaklatók megszerezték címeiket.

Az internetes zaklatás miatt öngyilkosságok is történnek: ilyen volt Amanda Todd esete, aki 2012-ben végzett magával, mert nem tudta eltüntetni félmeztelen fotóját az internetről, zaklatói újra és újra feltöltögették és küldözgették neki.

Hiába tűnnek az agyament, agresszív kommentek személytelennek vagy ártatlannak, azok élő, lélegző személyeket érnek el – emlékeztet a blog. Egyes vélemények szerint az agresszív kommentelők a „középkori boszorkányüldözők egyenes ági leszármazottai”, akik a nyilvánosság előtt démonizálnak és szégyenítenek meg embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik