Élet-Stílus

Agysérülése miatt lett zseni egy amerikai nő

A farmon dolgozó fiús lányból, akit a férfias sportok és az állatok érdekeltek, matematikát, költészetet és festészetet imádó tehetséges művész lett.

A 47 éves Leigh Erceg hat éve súlyos baleset szenvedett a coloradói farmon, ahol dolgozott. A nő egy mély szakadékba zuhant le, katasztrofális gerinc- és agysérüléseket szenvedve. Az orvosok azt gondolták, soha többet nem fog lábra állni, de később kiderült, az igazán nagy sérülések nem a gerincét, hanem az agyát érték. Méghozzá egy nagyon különleges, és rendkívül ritka sérülést, amit csak több vizsgálat után tudtak csak azonosítani – közölte az ABC News a nőről készült portréjában.

Mint kiderült, Erceg savant-szindrómás lett agysérülése miatt, aminek egyik hatása, hogy csodás érzéket szerzett a matematikához és a művészetekhez. Emellett szinesztéziás is lett, azaz érzékei „összekeveredtek”: színeket lát bizonyos hangokra, vagy számokat és betűket hall, amikor bizonyos színeket lát. „Úgy tudom, Leigh az egyetlen nő a világon, akinek szerzett savant-szindrómája és szinsztéziája let egy agysérülés után” – mondta el az ABC Newsnak Dr. Berit Brogaard idegtudós, aki a Miami Egyetemen tanulmányozta a nő esetét.

 
Leigh Erceg: agysérülése miatt lett zseni
Fotó:ABCNews 

Ugyanakkor Ercegnek semmi emléke sincsen a balesete előtti időkből, még édesanyja is idegen számára. Emellett képtelen érzelmeket érezni, és bár megtanulta, hogy egyes jelekre mosolyognia kell, elmondása szerint érzelmeket egyáltalán nem érez. Amikor az ABC News riportere megkérdezte tőle, közel állnak-e egymáshoz édesanyjával, csak annyit felelt teljesen érzelemmentesen, hogy „nem tudom”. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik