Élet-Stílus

Minden harmadik magyar betegségére figyelmeztetnek

vernyomas(960x640).jpg (Array)
vernyomas(960x640).jpg (Array)

Három és fél millió embernek magas a vérnyomása hazánkban. A cél 140/90 alatti érték lenne.

Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben május 17-én tartja a hipertónia (hypertonia) világnapját, az idei mottó: “Ismerd a vérnyomásod!”

A felnőtt lakosságból 3,5 millió embert érint e betegség, ráadásul a magas vérnyomásban szenvedő betegek száma nő, mert az időseknél – 75 év felett – az esetek 80 százalékában jelentkezik a hipertónia betegség, amely gyakori együttjárója a cukorbetegségnek is.

Magyarországon minden második halálért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek, az ismert kockázati tényezők közül a magas vérnyomás a leggyakoribb betegség. Ugyanakkor tudományos vizsgálatok támasztják alá, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomással számottevően – akár felére, negyedére – csökkenthető a szövődmények kialakulása és a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata.

Elhízás, fejfájás is lehet figyelmeztető

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, amely sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás, a cukorbetegség, az elhízás, a zsíranyagcsere zavara felhívja a figyelmet a hipertónia kialakulásának veszélyére és a nem gyógyszeres vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számos vizsgálati lehetőség van.

A Magyar Hypertonia Társaság célja, hogy elősegítse a betegség elleni küzdelmet, és minél több hiteles információt nyújtson az érintetteknek és egészséges hozzátartozóiknak. Ezért indították el az “Éljen 140/90 alatt!” programot a normális vérnyomás értékének megismertetésére, és az “Ereink védelmében (ÉRV) programot a magasvérnyomás-betegség hátterében álló érelmeszesedés és a következményes szervkárosodások (szívizominfarktus, stroke, krónikus vesebetegség) kiszűrésére.

A szervezet 1998-ban hozta létre a hipertónia ellátás minősített orvosa képesítést, a világon elsőként. 15 évvel később indult meg ezen elismerés “hivatalossá” válása, és 2014-ben megindult a nemzeti vizsgabizottság által szervezett hipertonológia licenc képzési és vizsgáztatási rendszere.

A világnaphoz kapcsolódóan ma rendezi meg Magyar Hypertonia Társaság a II. tavaszi kongresszusát, ahol az újdonságok és aktualitások között ismertetik az új szakma irányelvet, összefoglalják a társasági tudományos programokat és áttekintik a Hypertonia Regiszter helyzetét.

Ha többet akar tudni a magas vérnyomás tüneteiről, kezeléséről, kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik