Élet-Stílus

Döbbenetes képet posztolt arról, mit művelt vele a szolárium

"Ha csak egy kis bátorítás kell ahhoz, hogy többet ne menj szoliba, akkor tessék, itt van" - írta saját képe mellé az anyuka.

Futótűzként terjed a neten, és mostanáig több tízezer megosztást kapott annak a 27 éves nőnek a fotója, aki saját, elrettentő példáján keresztül szeretné felhívni a figyelmet arra, hová vezethet a túlzásba vitt szoláriumozás. Az egygyermekes alabamai ápolónőt, Tawny Willoughbyt, aki saját bevallása szerint végigszoláriumozta kamaszkorát, először 21 éves korában diagnosztizálták bőrrákkal.


Kép forrása: Twitter

A fiatal nő azóta hol kezelésekre, hol kontrollvizsgálatokra jár, betegsége ugyanis folyamatosan kiújul. “Eddig ötször kezeltek bazálsejtes karcinóma, és egyszer pikkelysejtes karcinóma miatt” – mondja. A két bőrrákféle közül az előbbi egy lassan növő, áttétet csak ritkán adó daganattípus, ami a hámréteg legalsó sejtrétegének őssejtjeiből indul ki. A pikkelysejtes karcinóma ennél valamivel agresszívabb: általában a fül és száj környékén alakul ki, kezeletlen esetben – túl azon, hogy átterjed más szervekre – szétroncsolhatja az érintett területet.

Tawny április 26-án, egy kezelés után döntött úgy, hogy feltölti a Facebookra arcképét, melyen jól láthatóak a hegek, amiket a kezelés okozott.

If anyone needs a little motivation to not lay in the tanning bed and sun here ya go! This is what skin cancer treatment…

Posted by Tawny Willoughby on Saturday, April 25, 2015

“Ha valakinek csak egy kis motiváció hiányzott ahhoz, hogy többet ne menjen szoláriumba, akkor tessék, nézzetek meg jól. Így nézhet ki egy kezelés bőrrák ellen. Inkább használjatok naptejet és fényvédő krémet” – írja az édesanya, aki figyelemfelkeltő bejegyzésében azt is elárulta, retteg attól, hogy nem látja felnőni kétéves kisfiát.

“Tanuljatok a hibámból! Ne engedjétek, hogy a szolárium megakadályozza, hogy a gyermekeitekkel lehessetek.”

A fiatal ápolónő vallomásában egyébként azt is elárulta, gimnazistaként hetente 4-5ször is befeküdt szoláriumozni. Mint mondja azért, mert “nagyon gyorsan fakult a barnasága”. Ezzel együtt igyekezett betartani az alapvető óvintézkedéseket: ugyanazon a napon sosem szoláriumozott és napozott egyszerre, és egy nap sosem ment kétszer szoláriumba. “21 éves voltam, amikor először bőrrákot diagnosztizáltak nálam, és csak a szerencsémnek köszönhetem, hogy nem melanomám van” – írta bejegyzésében, majd arra buzdította olvasóit, tegyék fel bátran a kérdéseiket a betegséget vagy a szoláriumozást illetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik