Élet-Stílus

Hagymából készítettek mesterséges izomszövetet

Aranyozott hagymasejtekből készítettek mesterséges izomszövetet tajvani kutatók.

A Tajvani Nemzeti Egyetem gépészeti tanszékének professzora, Si Ven-pin vezette kutatócsoport az első hagymasejtalapú izomzat prototípusát a hagyma külső héja alatti felhámsejtek vékony, átlátszó rétegéből készítette – olvasható az Applaid Physics Letters, az amerikai Fizikai Kutatóintézet folyóiratában közzétett tanulmányukban.

Ez az első olyan mesterséges izom, amely képes megfeszülni, összehúzódni, különböző irányban elhajolni attól függően, hogy mekkora feszültséget vezetnek bele. A kutatók korábban már próbálkoztak mesterséges izomzatot létrehozni különféle polimerekből, ezek képesek voltak összehúzódásra és megfeszülésre, de nem voltak képesek hajlásra.

A tajvani szakemberek a felhámsejteket fagyasztva szárították, hogy kivonják belőlük a hemicellulózt, egy fehérjét, amely a sejtfalat merevvé teszi. Majd bevonták arannyal és feszültség alá helyezték. Attól függően, hogy mekkora volt a feszültség, összehúzódtak vagy megnyúltak a hagymasejtek, úgy mint az izom. Amikor a sejtek összehúzódtak vagy megnyúltak, a sejtek teljes hossza képes volt a hajlásra.

“Az arany elektródák és a hagymaizomzat is biokompatibilis anyag, így ezt a technológiát felhasználhatjuk orvosbiológiai beavatkozásokra” – mondta Si professzor a Los Angeles Times című amerikai napilapnak. Si szerint az ilyen mesterséges izomzatot a jövőben felhasználhatják a robotok építésében.

Csen Csien-csun, a kutatócsoport tagja a CNA tajvani hírügynökségnek elmondta, hogy a hagymasejtek felhasználásának ötlete a mesterséges izom megalkotásához még abból az időből ered, amikor középiskolás éveiben hagymasejteket vizsgált mikroszkóp alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik