Élet-Stílus

A magyar felnőttek kétharmada túlsúlyos

merleg(210x140).jpg (Array)
merleg(210x140).jpg (Array)

A legrosszabb az idős férfiak helyzete: közülük ötből csak egy ember nem küzd súlyproblémákkal.

Magyarországon tavaly a felnőtt lakosság csaknem kétharmada túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított: a nők 62, a férfiak 67 százalékának volt súlytöbblete – idézi az MTI az országos tápláltsági állapotvizsgálat megállapításait.

A reprezentatív vizsgálat, melynek keretében ezer felnőtt lakos adatait elemezték, kimutatta, hogy az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya. A fiatal nők több mint harmada, a középkorúak kétharmada és az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel küzd, férfiaknál fiatal korban kétötöd, a középkorúak közt háromnegyed, az időseknél több mint négyötöd a túlsúlyosak vagy elhízottak aránya.

Magyarországon az 1980-as évek után a sovány és a normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35 százalékra csökkent, de még 1988-ban is csak a felnőttel 16 százaléka számított elhízottnak. Tavaly viszont már háromból egy felnőtt elhízottnak, egy pedig túlsúlyosnak számított.

A vizsgálatot végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében az olvasható, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb, mint sok más európai ország lakóié. Egészséges életmóddal ugyanakkor megelőzhető lenne a szív- és érrendszeri betegségek háromnegyede, a daganatos betegségek harmada és meghosszabbítható lehetne az egészségben eltöltött élettartam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik