Élet-Stílus

Így szünteti meg a hajléktalanságot egy amerikai állam

Meglepetés: a megoldás nem az, hogy börtönbe zárják az utcán élőket.

2015 végéig Utah államban megszűnhet a hajléktalanság. A problémát a következő módon oldja meg az állam: lakást ad a fedél nélkül élőknek.

Nem új az ötlet: sok kutatási eredményt olvashattunk már arról, hogy a hajléktalan-ellátás rendszerének fenntartása olykor költségesebb, mintha az összes érintettet beköltöztetnék az üresen álló ingatlanokba. Utahban meg is valósítják a projektet.

A helyi hajléktalanügyi munkacsoport szerint az államnak évente közel 20 ezer dollárjába kerül egy hajléktalan személy ellátása, ezzel szemben annak költsége, hogy lakást adnak neki, és még egy szociális segítőt is kijelölnek részére, mindössze 7800 dollárra rúg.

A tartósan közterületen élő hajléktalan emberek (például akik már több mint egy éve az utcán tartózkodnak) száma így tíz év alatt 90 százalékkal csökkent. Az ötletgazdák abból indultak ki, hogy segíteniük kell az érintetteknek kitörni a hajléktalanság-munkanélküliség ördögi köréből; ha az utcára került embereknek biztosítják a lakhatást, akkor könnyebb lesz bekerülniük a munkaerőpiacra, onnantól pedig tudnak magukról gondoskodni, és a lakással kapcsolatos költségeket is fedezni tudják.

Az NBC News szerint a program kedvezményezettjei – elhelyezkedésük után – lakbér gyanánt a fizetésük 30 százalékát (de minimum 50 dollárt) fizetik be az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik