Élet-Stílus

Pécsett vált valóra egy budapesti fiú álma

műkar (műkar)
műkar (műkar)

Péter életében először tapasztalhatta meg, milyen érzés két kézzel élni.

Azután, hogy egy ritka fejlődési rendellenességgel jött a világra, Péter végre megtapasztalhatta, milyen az, ha az embernek két karja van – írja a bama.hu. A budapesti fiatalember a lapnak elmondta, rendellenességét az okozhatta, hogy az anyaméhben a jobb vállára tekeredett a köldökzsinór, ami később megakadályozta, hogy a jobb válla és a karja kifejlődjön.

Péter azt is elmondta, az utóbbi néhány évben nagyon szeretett volna magának egy műkezet, ám egész eddig nem volt olyan technológia, ami megoldást jelentett volna számára. “Nagyon sok mindent megtanultam egy kézzel csinálni, azonban továbbra is sok esetben tapasztaltam a kéz hiányát, amikor bizonyos alapfeladatokat nem tudtam megoldani” – idézi a férfit a lap, akinek most a pécsi szakembereknek köszönhetően vált valóra a legnagyobb álma.

Csóka Csaba, Görbics Tamás ortopéd műszerészek és Gelányi László gyógytornász csaknem másfél hónapot dolgoztak a speciális eszköz kialakításán. Azt mondják, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy Péternél hiányzott a vállíizület, ezért nem csak egy műkart, de egy megfelelő vállat és egy, a felső testhez simuló tokot is készíteniük kellett. “Magyarországon ehhez hasonló, egyedi és különleges felsővégtag protézis még nem készült” – árulták el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik