Élet-Stílus

Megtalálhatta a bölcsőhalál okát egy orvos

Az 52 éves aneszteziológus azt mondja, nem nyugszik, amíg meg nem fejti a titokzatos jelenség okát.

Több mint tíz évnyi kutatómunka után, úgy tűnik, a Seattle-i Gyerekkórház altatóorvosa, dr. Daniel Rubens lassan a céljához ér. Az 52 éves orvos ugyanis 11 évvel ezelőtt vette a fejébe, hogy megfejti, mi áll annak a látszólag megmagyarázhatatlan jelenségnek a hátterében, ami csak az Egyesült Államokban évente 4000 gyermek halálát okozza, és ami szülők millióit tartja rettegésben világszerte.

A titokzatos betegség, a hirtelen csecsemőhalál, angol nevén a Sudden Infant Death Syndrome (SIDS), ami a baba nagyjából egyéves koráig előforduló, váratlan és előzmények nélküli elhalálozását jelenti. A SIDS-es eseteknél a halál pontos okát sajnos még az utólagos vizsgálatok sem tudták felderíteni, így az orvosok sokáig csak a sötétben tapogatóztak a jelenség okait kutatva.


Kép forrása: Thinkstock

Daniel Rubens azt mondja, közel jár ahhoz, hogy megoldja a rejtélyt, amit szerint egy felderítetlen, belső fület érintő rendellenesség okozhat. Hozzátette, egérkísérleteiben sikerült reprodukálni a betegséget, aminek következtében az érintett egereknél megnőtt a valószínűsége egy SIDS-hez hasonló eseménynek.

A doktor állításait azonban nem csak egérkísérletekre, hanem egy, a Rhode Island-i egészségügyi központban elvégzett kutatássorozatra hivatkozva tette. Mint mondta, az említett kutatás során 31 bölcsőhalál miatt meghalt kisbaba testét boncolták fel, akik közül – kivétel nélkül – mindenki bizonyos mértékű belső fül károsodást szenvedett. A 31 vizsgált baba közül négy belső fülében emellett vérzést is találtak a kutatók.

Az altatóorvos jelenleg azért kampányol, hogy megszerezze a szükséges pénzt a további kutatásokra. Mint mondja, mivel nem egy új, eddig ismeretlen gyógyszert szeretne piacra dobni, lényegesen nehezebben jut hozzá a szükséges anyagi forrásokhoz, de ennek ellenére sem adja fel a küzdelmet. “Így vagy úgy, de megtalálom a megoldást, ami több ezer gyermek életét mentheti majd meg” – idézte a férfit a Seattle Times című amerikai lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik