Élet-Stílus

Az anyaméhben „ette” ikertestvérét Zoárd

Az iker-iker transzfúziós szindróma rendkívül ritka rendellenesség. Sámson és Zoárd már jól vannak, hála a pécsi bravúrnak.

Kicsattan az egészségtől, egymás nélkül pedig már szinte képtelen létezni Sámson és Zoárd, a hét hónapos ikerpár – számol be mai számában a Blikk.

Ahogy korábban a Hír24 is írt róla: a gyerekeknél egy ritka rendellenesség, az iker-iker transzfúziós szindróma lépett fel. Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el az anyaméhben. A gyermekek édesanyján, Tímeán 2014 nyarán hajtottak végre egyedülálló beavatkozást a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának orvosai. A probléma az egypetéjű ikerterhességek 10 százalékában lép fel. Tavaly a klinika olyan műszerekhez jutott, melyekkel el tudják végezni az ilyenkor szükséges beavatkozást, azaz elzárják a méhlepényi érösszeköttetéseket.

„A picik teljesen jól vannak, mind mentálisan, mind fizikálisan kifogástalan az állapotuk” – mondta el az édesanya a lapnak hozzátéve: Zoárd még egy kicsit többet nyom: „Míg a hasamban voltak, ő volt az, aki „elszívta” a vért a testvére elől. Akkor 250 gramm volt a különbség közöttük, most 800 gramm. Igazi kis falánk.”
Az édesanya naplót vezet az ikerpár életéről, amit majd akkor mutat meg fiainak, ha azok már nagyok lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik