Élet-Stílus

Százhúszezres nézettség felett az új magyar vírusvideó – interjú a producerrel

Elkezdett önálló életet élni a felelős örökbefogadásról szóló kisfilm. Az alkotók további sokkolásra készülnek.

A rengeteg könnyet fakasztó, és még több kattintást kiváltó Gift című kisfilm sikeréről kérdeztük a gyártó DeadLens Pictures producerét, Görögh Attilát.

Tippelek: szereted a kutyákat, sőt rendelkezel is legalább eggyel.

Nyertél, van egy kis ölebem, 13 éve kaptam, Ozzy-nak neveztem el, de a nagyszüleim nem tudták kimondani a nevét, és szép lassan elkezdett a Manó névre hallgatni. Szóval Manó, született: Ozzy. Amikor ebédelek, ott ül mellettem a saját székén az asztalnál, és tudja, hogy nem egyenrangú velem, hanem sokkal magasabb pozícióban van. És ezt érvényesíteni is tudja puszta jelenlétével.

A Gift-tel felrobbantottátok az internetet. Sejtettétek, hogy ez fog történni?

Ilyen gyors és robbanásszerű sikerre nem számítottunk. Tegnap egész délután és este a telefonon lógtunk, kérdésekre válaszoltunk, gratulációkat fogadtunk. Délben raktuk ki az internetre a filmet és estére elkezdett önálló életet élni. Ma reggel már 125 ezernél járt a nézettség. A nézőknek a filmtől szökik könny a szemébe, mi a megosztások láttán érzékenyültünk el.


Fotó: Deadlens Pictures / Baricsa Orsi

Magyarországon élünk, úgyhogy feltételezem, hogy kaptatok negatív kritikát is.

Persze, negatív kritika mindig, mindenhol van, kaptunk mi is hideget-meleget, például, hogy morbid, ahogy párhuzamot vonunk ember és állat között. Na, pont az ilyen kommentelőknek szól a film.

Azon kívül, hogy rávilágítotok egy fontos problémára, volt-e egyéb célotok a filmmel? Rövidfilm-fesztivál? Reklámbevétel?

Nem terveztük semmilyen fesztiválra beadni; az internetre szántuk, figyelemfelkeltő, társadalmi célú anyagként. Sokkoló alkotást akartuk, de ha mondjuk, a valóság show-k által kiváltott hatást is sokkolónak nevezik a médiában, akkor a mi filmünkre inkább azt mondanám, hogy elgondolkodtató. És ma azért nagy szó, hogy az emberek valamin elgondolkodnak.

A film végén látható egy reklámnak látszó internetcím.

A cég mint szponzor van jelen a filmben, aki az ügy mellé állt. A kész forgatókönyvet kapták meg, és habozás nélkül igent mondtak. Nagy Leia Tímea társproducer, és elhivatott állatbarát segítsége nélkül a film még mindig az asztalon heverne.

Az angol cím, és a szöveg hiánya arra utal, hogy nemzetközi közönségnek is szánjátok.

Az internet nemzetközi, és az ügy, amit a film képvisel – globális. Szóval, ha így nézzük, nem csak a magyarajkú embereknek üzenünk vele.

Lesz folytatás?

A környezetünkben mindenki a következő filmről érdeklődik, és igen, hamarosan jön az újabb sokk-film, ami szintén olyan témát boncolgat, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Utána, a tervek szerint folyamatosan jövünk majd ki hasonlóan sokkoló anyagokkal, ez csak a kezdet. Közben videoklip megrendeléseknek is eleget kell tennünk, és jön egy nagyjátékfilm is, aminek épp a körvonalait vastagítjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik