Élet-Stílus

Kórházban kaphatta el a húsevő baktériumot a magyar nő

kórház (kórház)
kórház (kórház)

Az egykor életerős asszony azt mondja, abban a kórházban kapta el a gennykeltő baktériumot, ahol operálták.

Miután a Blikk cikket írt a Semmelweis Alapítvány legutóbbi konferenciájáról, ahol arra figyelmeztettek, hogy 2020-ra több ember hal majd meg kórházi fertőzés miatt, mint rákban, a lapnál jelentkezett egy tatabányai asszony, aki állítása szerint abban a kórházban kapott húsevő baktérium fertőzést, ahol operálták.

“2012-ben Baker cisztaműtétre mentem a tatabányai kórházba” – idézi a Blikk Ildikót, akit ezt követően négy hónapon belül még egyszer megoperáltak. Az asszony azt mondja, a második műtét után kezdődött kálváriája, miután az orvosok hazaengedték őt. Mint mondja, néhány héttel a beavatkozás után szörnyű fájdalmai lettek a lábában. “Visszamentem a kórházba, ahol mintavétel után kiderült, mindkét lábamat MRSA (húsevő baktérium) támadta meg.”

Mi az a MRSA?

A rövidítés a methicillin/oxacillin rezisztens Staphylococcus aureust rejti. Egy Gram-pozitív baktérium gyakori fajtáját, ami bármilyen furcsa is, az egészséges emberek 20-30%-ában előfordul: leggyakrabban a bőrön, az orrban és a szájban található.

A baktérium nevében található “rezisztensű” kifejezés arra utal, hogy a methicillin, és oxacillin tartalmú, valamint a leggyakrabban használt antibiotikum fajtákkal szemben ellenálló.

A MRSA-fertőzést az egészségyügyben a noszokomiális, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő betegségek között tartják számon, ami azt jelenti, a beteg főként kórházi kezelés alkalmával fertőződik meg, leggyakrabban közvetlen érintkezés következtében.

Az asszony végül három hónapot feküdt kórházban, miután a fertőzés a jobb térdében teljesen tönkre tette a keresztszalagot, a balban pedig az egész térdizmot. Ildikó szerint, mikor számon kérte orvosát, azt a választ kapta, hogy újra járhat majd, ha a fertőzés elmúlik. Csakhogy ez azóta se következett be, az egykor sportos, aktív életet élő nő azóta is ágyhoz kötve él, mert képtelen lábra állni.

A Blikk megkereste az ügyben érintett kórházat is, de választ, a hivatott vezető szabadsága miatt, egyelőre nem kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik