Élet-Stílus

A hite miatt halt meg a 28 éves kismama

kismama (kismama, )
kismama (kismama, )

A várandósság hetedik hónapjában lévő nő vallási okokra hivatkozva utasította vissza az életmentő kezelést. Nem sokkal később ő is és a gyermeke is meghalt.

Amikor 2009-ben, azon a bizonyos napon beállított hozzájuk a 28 éves kismama azzal, hogy rosszul érzi magát, a sydney-i Prince of Wales kórház orvoscsapata még nem tudta, hogy hamarosan elképesztő dilemmával találják szembe magukat. Mert bár hamar kiderítették, mi áll a várandóssága hetedik hónapjában lévő nő rosszulléteinek hátterében, a gyógykezelést nem kezdhették meg a nő vallási meggyőződése miatt.

Az esetet jól ismerő két ausztrál doktornő, Giselle Kidson-Gerber és Amber Biscoe a napokban nyílt levelet jelentetett meg az Internal Medicine Journalban, azért, hogy segítséget nyújtsanak azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik a jövőben ilyen vagy ehhez hasonló dilemmával találják szembe magukat.

A levélből kiderült, hogy a 28 éves kismamát – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – akut promielocitás leukémiával diagnosztizálták, egy olyan csontvelőbetegséggel, ami viszonylag ritka, de jól kezelhető. “A standard kezelésekkel a betegek 90%-ánál visszafordítható a folyamat” – írja oldalán az American Cancer Society, ahol az is kiderül, a szóban forgó “standard eljárás” APL esetén vérátömlesztést és kemoterápiát jelentett volna.

Az orvosok a kismamát is így kezelték volna, csakhogy a fiatal nő nem egyezett bele a transzfúzióba, mondván, gyakorló Jehova tanúja és vallási meggyőződése nem engedi, hogy más emberektől fogadjon el vért. Az orvosok szembesítették azzal, hogy ha megtagadja a vérkészítményeket – a vörös – és fehérvérsejteket, és a plazmatranszfúziót – annak nem csak rá, de születendő gyermekére nézve is súlyos következményei lehetnek.


A kép illusztráció
Forrás: Thinkstock

Az ausztrál orvosok végül a nő kitételeivel kezdték meg a kezelést, ami alaposan megkötötte a kezüket. Mivel a nő várandós volt, elvetették a kemoterápia, valamint a császármetszés lehetőségét is, utóbbit azért, mert attól tartottak, hogy a kismama vérátömlesztés nélkül elvérzik a műtőasztalon. A késlekedés és a nem megfelelő, alternatív kezelés végül tragédiához vezetett.

Először a baba halt meg, akit édesanyja nem sokkal később természetes úton hozott világra, majd 13 nappal később, több szervi elégtelenség következtében meghalt a kismama is. A levél szerzői biztosak abban, ha az orvosok nem tartották volna tiszteletben az édesanya vallási meggyőződését, még mindketten élhetnének.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt az ausztrál orvosszövetség alelnöke, Steve Parnis is, aki a news.com.au hírportálnak elmondta, az ausztrál orvosok nem hozhatnak döntéseket a betegük helyett egész addig, míg be nem bizonyosodik, hogy a betegség befolyásolja a páciens józan ítélőképességét. Hozzátette, az orvosoknak ettől függetlenül joguk és kötelességük tájékoztatni betegüket arról, milyen következményekkel jár az, ha a meggyőződésük miatt visszautasítják az orvosi ellátást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik