Élet-Stílus

Zsibbad a keze? Komoly bajt jelezhet!

Sokszor zsibbad, fáj a keze, elerőtlenedtek az ujjai? Könnyen lehet, hogy Önt is elérte a kezüket egyoldalúan terhelő munkát végzők jellegzetes gondja, az ún. kéztőalagút-szindróma.

Ha egy ideget rendszeresen erőhatás ér, a nyomás, kompresszió tünetei idővel megmutatkoznak rajta: vérellátása csökken, az ideghez tartozó területen fájdalom, zsibbadás, gyengeség, érzészavar jelentkezik. Ez történhet a kéz egyik legfőbb idegével, a tenyéri felszín közelében futó medianus ideggel is az ún. kéztőalagút-szindróma nevű elváltozás esetében.

Ez az ideg a csuklónál egy szűk csatornán keresztül éri el a kézfejet, azokkal az inakkal együtt, amelyek az ujjakat mozgatják. Ezt a csatornát egy meglehetősen merev, erős szalag zárja le.

Mivel ebben az “alagútban” egyetlen rugalmas elem van, a kéztőideg, ezért a kompresszió hatására ez nyomódik össze, ami az ideg vérellátását rontja. Ilyenkor jellemzően a hüvelyk-, a mutató és a középső ujj, a tenyér kapcsolódó része és a csukló erőtlenedik el, illetve kezd zsibbadni, fájni. Gyakori probléma, az emberek öt-tíz százalékát érinti a világon, és nőkre jellemzőbb, mint férfiakra.


Kép forrása: Thinkstock

Munka, hobbi is kiválthatja

Bármilyen, merev test- és kéztartással, egyoldalú terheléssel járó, gyakran ismétlődő mozdulatsor előidézheti a kéztőalagút szindrómát. Számítógépet használók, valamilyen kézi szerszámmal dolgozók, pincérek, de akár kézi kötéssel vagy gitározással foglalatoskodók is tapasztalhatják a kézen jelentkező fonák érzékelést, vagyis zsibbadást, bizsergést, az először inkább éjszaka, majd nappal is jelentkező fájdalmat, a hüvelykujj izmainak merevségét, gyengeségét, a fogás erőtlenné, ügyetlenebbé válását. Nemcsak a kéz túlerőltetése, hanem bizonyos sérülései is okozhatják a kéztő alagút szűkülését, az ideg elszorítását.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik