Élet-Stílus

Elkésett a császármetszés, egy életre lebénult a baba

karterites(960x640).jpg (kártérítés, )
karterites(960x640).jpg (kártérítés, )

A szülést levezető kórház csak hét évvel az eset után ismerte el a felelősségét. A családnak most milliárdos kártérítést ítéltek meg.

Rekordösszegű, 14,5 millió fontos (!) átszámolva közel hatmilliárd forintos kártérítést kaphat az a brit asszony, aki 2002-ben orvosi hibák sorozata miatt, súlyos agysérüléssel hozta világra kisfiát. A bíróság a kártérítés nagyságát azzal indokolta, hogy a megállapításakor figyelembe vették a tényt, hogy a sérülés miatt Suzanne Adams fia, James egész életében másokra, állandó felügyeletre, és teljes ellátásra szorul majd.

A milliárdos kártérítést egyébként 13 évvel a drámai események után tudta csak megítélni a bíróság, mivel a brit kórház, ahol a szülést vezették hét évig nem volt hajlandó elismerni felelősségét. A United Lincolnshire kórház képviselője végül hat évvel ezelőtt, 2009-ben ismerte el az intézmény hibáját. A következő években már csak a kártérítés összegéről folyt a vita a család és a kórház jogi képviselői között.


Kép forrása: Access Legal 

Az érintett kisfiú, James Robshaw időközben betöltötte a 13. életévét is. Édesanyja szerint, dacára annak, hogy nem tud önállóan járni, se beszélni, vagy épp enni, James életvidám gyerek, akinek remek humorérzéke van. “A szülés közben fellépő oxigénhiány szerencsére nem érintette az agyának azon területeit, ami a mentális képességeiért felel” – idézte az édesanyát a Daily Mail című brit lap.

Suzanne, aki fiával egy speciális, saját maguk által kidolgozott jelrendszeren keresztül kommunikál, a lapnak elmondta, azon a bizonyos napon 2002-ben, jóval a fájások beindulása után vitette kórházba magát a férjével. A vajúdó kismamát azonnal külön szobába fektették, ahol a CTG segítségével folyamatosan figyelték a baba szívhangját. Csakhogy – mint az később kiderült – az ügyeletes orvosok rosszul olvasták a CTG eredményeket, így hagyhatták figyelmen kívül a tényt, hogy a baba szíve vészesen lassul.

Mikor hosszú órákkal később végre elvégezték az életmentő császármetszést, már késő volt. A kis James agya túl sokáig nem kapott oxigént, ami visszafordíthatatlan károsodásokat, úgynevezett Little-kórt idézett nála elő. “Ha a személyzet észreveszi a baba szívhangjának lassulását, és erre reagálva időben elvégzi a császármetszést, James ma egy teljesen egészséges, 13 éves kisfiú lehetne” – ezt már Suzanne ügyvédje, Denise Stephens nyilatkozta, aki bár örül a bíróság döntésének, elmondta, nincs az a pénz, ami Jamest kárpótolhatná azért, amit elvettek tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik