Élet-Stílus

Az anyának kellett eldöntenie, melyik gyerekét menti meg

veseatultetes(960x640).jpg (veseátültetés, )
veseatultetes(960x640).jpg (veseátültetés, )

A két huszonéves fiút ugyanaz a súlyos betegség támadta meg. Csak a veseátültetés menthette meg az életüket.

Az 51 éves kínai asszony, Lian Ronghua élete legnehezebb döntésével szembesült, mikor az orvosok szembesítették azzal, hogy két fia közül csak az egyiken segíthet – írja a The People’s Daily Online. A nő azután került a lehetetlen helyzetbe, hogy mindkét, urémiában szenvedő fia állapota romlani kezdett.

Az urémia, vagy más néven húgyvérűség a vese működése miatt jön létre, hatására pedig felhalmozódnak a vérben a fehérje-anyagcsere bomlástermékei. A 24 éves Haisong és orvosnak készülő bátyja, a 26 éves Haiqing a betegség miatt évek óta rendszeresen jártak dialízis-kezelésre. Az idősebb testvér hétfőn, szerdán és pénteken, míg öccse kedden, csütörtökön és szombaton.


Az asszony sírva fakadt, mikor szembesült a döntéshelyzettel
Képek forrása: Shanghaiist

Mivel a fiúk állapota az elmúlt hetekben romlani kezdett, az orvosok úgy döntöttek, letesztelik a családot lehetséges donorok után kutatva. A betegségnek ugyanis egyetlen gyógymódja létezik: a veseátültetés. Haisongnak és Haiqingnak szerencséje volt, bár édesapjuk a magas vérnyomása miatt nem adományozhatott, édesanyjuk tökéletes donornak bizonyult. Csakhogy hiába akart az asszony mindkét gyermekén segíteni, csak egyik fiát menthette meg.

“Csak egy vesét adhatok, csak az egyik fiamat menthetem meg” – zokogta az asszony a műtét előtt, majd hozzátette, igazságtalannak tartja, hogy ilyen választás elé kényszerült. A végső döntést végül mégsem Liannak kellett meghoznia, idősebbik fia, Haiqing döntött helyette, mikor ellentmondást nem tűrően közölte, hogy lemond a veséről az öccse javára.


Liant az átültetés után fia és férje segítségével vitték az ágyába

A műtétet édesapjával a műtő előtt izgulta végig, és mikor arról kérdezték, nem érzi-e magát rosszul, hogy bizonytalan ideig várnia kell egy életmentő szervre azt válaszolta: “Rendben van ez így. Biztos vagyok benne, hogy nekem is lesz majd megfelelő donor.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik