Élet-Stílus

Meghalt az újszülött, miután apja ollóval vágta el a köldökzsinórt

Hiába küzdöttek érte orvosai, a 10 napos kislány belehalt a tetanusz fertőzésbe.

A kislány, akit a kínai médiumok csak Xiao Shuang néven emlegetnek, március 19-én jött a világra, családja guizhou-i otthonában. Noha a szülők a fájások megindulásakor elindultak a legközelebbi kórházba, nem sokkal később visszfordultak, mert arra jutottak, a kiszámíthatatlan tömegközlekedéssel nem jutnak időben a kórházba.

Xiao a szülők harmadik közös gyermeke volt, az édesanya korábban a kislány nővérét, sőt a bátyját is orvosi segítség nélkül, otthon hozta a világra. Az édesapa, Zhang épp a két korábbi szülés miatt gondolta úgy, hogy ezalkalommal se lesz szükségük orvosi segítségre. Miután kislánya megszületett, a köldökzsinórt egy forró vízben sterilizált ollóval vágta el.

Zhang később az orvosoknak elmondta, az ollót aznap vásárolta, és mielőtt használta volna, fél órán keresztül hevítette tűzforró vízben. “Pontosan úgy csináltam mindent, mint a fiam születésekor” – magyarázta. Csakhogy a rögtönzött sterilizálás Xiao esetében nem sikerült: a kislány hat nappal a születése után belázasodott, szülei pedig orvoshoz vitték, aki megállapította, hogy tetanuszt okozó baktériummal fertőződött.

A betegséget okozó kórokozó, a clostridium tetani spórái a környezetünkben szinte bárhol előfordulhatnak, és nyílt sebbe kerülve azonnal fertőzést okoznak. A kislány, orvosai szerint, a nem megfelelően sterilizált olló miatt kaphatta el a betegséget, és bár azonnal megkapta a szükséges kezelést, három nappal később belehalt a fertőzésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik