Élet-Stílus

Brutális videó vezetés közben mobilozó tinikről

Rossz nézni a telefont babráló, sminkelő, beszélgető sofőröket, és a figyelmetlenség következményeit.

Megdöbbentő videót közölt az amerikai autóklub (AAA) közlekedésbiztonsági alapítványa. A szakértők felmérést végeztek tinédzserek vezetési szokásairól, és arra jutottak, hogy a tinik által okozott balesetek közel 60 százalékánál fontos szerepet játszott a figyelem megosztása. Magyarul: 10 karambolból (a koccanástól a súlyos balesetig) 6 alkalommal azért (is) történik baj, mert a sofőr közben nem csak a vezetésre koncentrál. Van olyan balesettípus is, amelynél ez az arány 89 százalék.

A legtöbbször (15%) az utasokkal való beszélgetés vonja el a figyelmet, de a második leggyakoribb tényező (12%) a mobiltelefon-használat.

Még az adatoknál is megdöbbentőbb az a videó, amelyet a felmérés eredményeivel együtt mutattak be: az említett kutatás ugyanis fedélzeti kamerák által rögzített felvételek vizsgálata alapján készült; összesen 1700 videó elemzése után jutottak a fenti következtetésekre.

A kamerák által felvett filmekből készült rövid összeállításból remekül látszanak a balesetet kiváltó okok: egyszerre figyelhetjük meg, hogy mi történik a kocsiban, és közben a forgalmi szituáció is elénk tárul. A képek magukért beszélnek (és azért tegyük hozzá – ahogy a kutatás készítői is jelezték –, hogy annak ellenére, hogy a felmérés a tinédzserek vezetési szokásairól készült, az itt látható sofőr-attitűdök egyáltalán nem csak a tinikre jellemzőek).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik