Élet-Stílus

Gyilkos betegség terjed a kutyák közt

kutya (kutya, )
kutya (kutya, )

Európában is megjelent az eddig csak az Egyesült Államokban terjedő rejtélyes kór, amire nincsen gyógymód.

Már legalább 52 kutyát ölt meg az Alabama rot (Alabama rothadás) néven ismert betegség Nagy-Britanniában, ahol két éve jelent meg először az egészen addig csak az amerikai kutyákat megtámadó kór – mondta el a Daily Mailnek David Walker állatorvos, aki kollégáival kutatást végzett a betegség terjedéséről. A kutatás eredményeit a héten hozta nyilvánosságra egy brit állatorvosi szaklap.

A hivatalosan CRGV-nek (cutaneous and renal glomerular vasculopathy) hívott betegséget az Egyesült Államokban azonosították az 1980-as években, és eddig csak ott észlelték, főként agarak körében. Ritkán fordult elő az Egyesült Államokon kívül, ez az első alkalom, hogy Angliában felütötte a fejét, és nemcsak az agarakat, hanem más fajtákat, spánieleket, simaszőrű retrievereket és border collie-kat is sújtott.

A kór először bőrbetegségként jelentkezik, a térd alatt, majd az érintett ebeknél pár nappal a tünetek megjelenése után fáradság, hányás és étvágytalanság lép fel a veseelégtelenség miatt, amit a szerv hajszálereiben fellépő károsodás vált ki.

A betegség eredete nem ismert, azt azonban kizárták, hogy étel vagy víz lehet a góc. Egyes állatorvosok úgy vélik, hogy parazita okozhatja, mások bakteriális eredetre gondolnak. Felmerült az is, hogy az E. coli baktérium okozta fertőzés a felelős, de végül ezt is elvetették. Mivel nem ismerik az okot, gyógymód sincs, egyes kutyák szervezete képes lehet leküzdeni a betegséget, de többségük általában elpusztul.

Walker a Mailnek elmondta: eddig 103 olyan esetet jelentettek a brit állatorvosok, ahol a CRGV gyanúja merült fel, de csak 52 esetben bizonyították a boncolások, hogy az Alabama rothadás állt az ebek halála mögött. Walkerék kutatása azt nem tudta megállapítani, hogy a betegség hogyan érkezett meg Nagy-Britanniába, mi lehet ennek az oka, és azt sem, hogy miért csak egyes fajtákat támad meg. Az is elképzelhető, hogy már korábban is jelen volt, csak nem ismerték fel az állatorvosok. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik