Élet-Stílus

Reménytelen a halmozottan fogyatékos gyerekeket nevelők helyzete

fogyatekossag(960x640).jpg (fogyatékosság, )
fogyatekossag(960x640).jpg (fogyatékosság, )

Az orvosi kezelés, és a gyógyszer rengeteg pénz, ráadásul az állandó felügyelet miatt sokszor az egyik, de van hogy minkét szülő munka nélkül marad.

Magyarországon a halmozottan sérült gyereket nevelő családok háromnegyede a létminimum alatt él.


Kép forrása: Merényi Dániel / tudtad-e.blog.hu

A többféle súlyos fogyatékossággal élő gyerekek családjai a legszegényebbek közé tartoznak. Az állandó ápolás és gondozás az év 365 napján 24 órás felügyeletet jelent, így az egyik szülő biztosan nem tud dolgozni, miközben a gyógyszerek, a segédeszközök és az utaztatás is nagy többletköltségekkel jár.

Még a legmagasabb, kiemelt ápolási díj is csak 47 ezer forint, pedig az államnak az intézeti ellátás jóval több kiadást jelentene. A szülők azt szeretnék, ha munkaviszonynak ismernék el az otthoni gondozást. Nem kérnek sokat: minimálbért és családi adókedvezményt szeretnének.

Tudtad-e?

Ahogy arról itt írtunk bővebben, március 2-án, közel harminc emberi jogi civilszervezet közreműködésével, minden eddiginél átfogóbb kampány indult, melynek célja, hogy az olyan, ma érzékenynek számító témákat tegyen érthetővé, mint például a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy épp a szexuális kisebbségek ügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik