Élet-Stílus

Teréz anya felmenői között is voltak cigányok

terez-anya(960x640).jpg (teréz anya)
terez-anya(960x640).jpg (teréz anya)

Nem csak Teréz anya, de Elvis Presley, sőt, még Charlie Chaplin felmenői között is voltak roma származásúak.

Teréz anya, Elvis Presley, és Charlie Chaplin felmenői között is voltak cigányok.


Kép forrása: tudtad-e.blog.hu

A romákról zavaros információk keverednek a köztudatban, a cigányokról szóló tudás nem része a közoktatásnak. A közhiedelemmel ellentétben a roma emberek nem szerveződnek törzsekbe, nemzetségekbe, vagy egyéb más misztikus csoportokba, csakúgy, mint a többi magyar ember, jövedelmi, iskolázottsági és egyéb mutatók alapján rétegződnek.

A tudomány különböző csoportokra osztja őket, ennek jelentősége körülbelül annyi, mint, hogy valaki jász, palóc, vagy kun: éppen olyan sokfélék, mint bármelyik nép tagjai. Anyanyelvi elnevezésük a rom, a roma ennek többes száma, jelentése: emberek. Ugyanakkor a magyarországi romák kb. 85%-ának kizárólagos anyanyelve a magyar. Sokan hangoztatják a többségtől való különbözőségüket, valójában sokkal több a kulturális hasonlóságunk. Másokhoz hasonlóan a romák is számos területen képesek tehetségüket kibontakoztatni, nem csak a zenében.

A Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb kutatói közt több roma is szerepel, tehetséges roma fiatalok a legkülönfélébb területeken folytatnak egyetemi tanulmányokat, van köztük orvos, matematikus, építész, jogász, pedagógus, stb hallgató. Egyik legnépszerűbb színészünk, Csányi Sándor büszkén vállalja, hogy roma.

Tudtad-e?

Ahogy arról itt írtunk bővebben, március 2-án, közel harminc emberi jogi civilszervezet közreműködésével, minden eddiginél átfogóbb kampány indult, melynek célja, hogy az olyan, ma érzékenynek számító témákat tegyen érthetővé, mint például a menekültkérdés, a hajléktalanok és a fogyatékkal élők helyzete, vagy épp a szexuális kisebbségek ügye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik