Élet-Stílus

Öt elterjedt tévhit a kullancsokról

A kullancsokról, a megelőzésről, illetve eltávolításuk módjáról számos szóbeszéd és tévhit terjed, így nem árt tisztázni, mi is az igazság.

Az urbanlegends, Földvári Gábor, a Szent István Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének adjunktusa segítségével összegyűjtött pár népszerű és ismert tévhitet a kullancsokról, amelyek cáfolata most különösen hasznos lehet, hiszen a jó idő beköszöntével számítanunk kell a kullancsok elszaporodására.

A kullancsok nem rovarok

A kullancsokat a laikusok többsége rovarnak tartja, ezért is terjedt el a közbeszédben, hogy potrohuk van. Ez nem igaz, mivel a kullancsok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak, azon belül a csáprágósok altörzsében és a pókszabásúak osztályába. Ebből következően nincs is potrohuk, hanem csak fejrészük és testük.


Kép forrása: MTI

Csavargatni, vagy nem csavargatni?

Elterjedt “kiszedési mód”, hogy a kullancs fejét az óramutató járásával megegyező irányba kell csavarni, nehogy beszakadjon. A valóság ezzel szemben az, hogy nem kell csavargatni, és egyáltalán nem olyan nagy baj, ha beszakad a feje, így legalább nem tud kórokozót fecskendezni a testünkbe.

Szedjünk vitamint?

Végül a szakértő szerint arra sincs tudományos bizonyíték, hogy a kullancsok támadása megelőzhető lenne vitaminszedéssel.

Kíváncsi, mit tudunk még rosszul? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik