Élet-Stílus

Egy éjszaka alatt megkopaszodott a fiatal nő

Egy pszichés eredetű probléma miatt a 19 éves lány álmában kitépte a saját haját.

Népszerű tévhit, hogy a hajtépkedés – orvosi nevén a trichotillománia – csak egy rossz szokás, pedig a valóság sokkal ijesztőbb. A hajtépkedés ugyanis egy pszichés eredetű betegség, aminek következtében az érintett leküzdhetetlen késztetést érez a haj, a szemöldök és a szempilla tépkedésére is. És ez még nem minden. A pszichés betegséghez sok esetben a haj tépkedésén kívül, más kényszercselekvések is társulhatnak: ilyen például a köröm rágása, vagy a bőr csipkedése.

Hogy miért írtuk ezt most le? Mert a 19 éves ausztrál Tiarne Menzies a betegség miatt gyakorlatilag egyetlen este megkopasztotta saját magát. “Maroknyi tincseket téptem ki a fejbőrömből anélkül, hogy erről tudomásom lett volna” – idézte fel a történteket a That’s Life című magazinnak a fiatal lány. Tiarne a lapnak elmondta azt is, kálváriája tavaly novemberben kezdődött, amikor egyik este elviselhetetlen égő fájdalomra ébredt.


Képek forrása: That’s Life

Mint mondta, először azt hitte, egy rejtélyes betegség miatt kezdett hirtelen hullani a haja, de mikor az ujjai között is saját hajszálait találta meg, rájött, álmában saját magát kopasztotta meg. A 19 éves lány, akinek addig a napig a hosszú, sűrű, fekete haj volt az ékessége, azt mondja, napokig nem mert emberek közé menni, attól félt ugyanis, hogy nem tudja majd előlük elrejteni kopaszságát.

A fiatal lány végül orvoshoz fordult a problémájával, aki megállapította, hogy a trichotillománia nevű pszichés zavar okozza tüneteit, melyet egy évekkel korábbi támadás váltott ki. “Az eset után jártam pszichológushoz, aki antidepresszánsokat írt fel, és néhány hónappal később gyógyultnak nyilvánított.”

 

Noha a diagnózisát követően orvosától arra is kapott javaslatot, hogyan akadályozza meg a hajtépkedést, Tiarne úgy döntött, inkább leborotválja a haját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik