Élet-Stílus

24 évvel ezelőtt meg kellett volna halnia, de még él

Veleszületett szívbetegséggel jött a világra, amivel csak kevesen érik meg az egy éves kort. Karennek mégis sikerült.

A 25 éves lány az elmúlt két és fél évtizedben megmászta a kínai nagy falat, végigevezte Franciaország leghosszabb folyóját, ráadásul egy évtizede versenyszerűen táncol is. Mindezt egy olyan, potenciálisan halálos szívbetegséggel, ami diagnosztizálatlan esetben az érintett babák 90 százalékát egy éves koruk előtt megöli.

Amikor megszületett, a betegség Karen MacLachlan orvosainak is elkerülte a figyelmét. A lánynak fogalma sem volt arról, hogy egy – adott esetben – halálos betegségben szenved, egész addig, míg egy évvel ezelőtt váratlanul le nem állt a szíve. “Amikor az egyik kiránduláson hirtelen összeestem, anyám először azt hitte, csak rosszul léptem. Aztán közelebb jött, és látta, ez valami sokkal komolyabb, és értesítette a mentőket” – idézte fel a történteket Karen a Daily Mailnek.


Kép forrása: Daily Mail

A kórházban ezt követően kiderült, hogy ALCAPA-szindrómában, egy nagyon ritka, veleszületett szívbetegségben szenved. Az esetek többségében a rendellenességet már a születés után diagnosztizálják az orvosok, csakhogy Karen esetében ez elmaradt. “Az orvosok először azt hitték, a szívem a megmagyarázhatatlan hirtelen halál szindróma miatt állt le, nem is hitték, hogy ALPACÁm van, azzal ugyanis csak nagyon kevés szerencsés éri meg a felnőtt kort” – mondja a lány, akit a diagnózist kövtően azonnal megoperáltak.

“Utólag borzasztó visszagondolni arra, hogy gyakorlatilag bármelyik pillanatom lehetett volna az utolsó is” – vallja be a lány, aki azt is elárulta, a műtét után sokáig lábadozott, mire visszanyerte korábbi vitalitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik