Élet-Stílus

Sosem látott felvétel a szerelmes agyról

A tudósok az MRI-felvételekből nem csak a szerelmet tudják megállapítani, de akár egy kapcsolat végét is.

Mostantól egy egyszerű teszt, egész pontosan egy MRI-felvétel is elég lesz ahhoz, hogy a féltékeny hitves vagy az elsőszerelmes kamasz is megnyugtató válaszokat kapjon arra a kérdésére, hogy “vajon szeret-e”. Legalábbis ezt ígérik azok a kínai kutatók, akik a napokban arról számoltak be a Frontiers in Human Neuroscience című orvosi szaklapban, hogy megtalálták azokat az agyi területeket, melyek a szerelem érzésére reagálnak.

A cikkből többek között kiderül, hogy a tudósoknak sikerült felfedezniük a szerelem érzésére leginkább érzékeny agyi területet, a caudate nucleast, hogy az érzésre a különböző agyi területek eltérően reagálnak, és az is, hogy a kutatók a különböző területek közti “vegyi kommunikációt” tudják nyomon követni az MRI segítségével. Sőt, a kínai szakemberek még azt is meg tudják állapítani a kommunikáció intenzitását vizsgálva, hogy a szóban forgó páciens a szerelemnek kezdeti vagy épp lecsengő fázisában jár-e.


Bal oldali kép: nem szerelmes agy / Job oldali kép: szerelmes agy
Kép forrása: Independent

Xiaochu Zhag, a kínai tudományegyetem professzora, és a kutatás vezetője elmondta, tanulmányuk az első, mely bizonyítja, hogy az agy belső szerkezete a szerelem hatására változik. Hozzátette, az eredményeik alapján úgy véli, a szerelem érzése egyszerre befolyásolja az agy általános állapottal, jutalmazással, a társas viselkedéssel és motivációval kapcsolatos területeit is.

És a legutolsó kérdés? Hogyan tudja megállapítani az MRI, hogy egy agy szerelmes-e? A professzor szerint a különböző hormonok, melyek az érzés hatására kezdenek termelődni – dopamin, oxitocin, vazopresszin – a vizsgálat során eltérő erősséggel “villantják fel” a különböző agyi területeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik