Élet-Stílus

Először végeztek sikeres péniszátültetést

mutet(960x640).jpg (műtét, )
mutet(960x640).jpg (műtét, )

A dél-afrikai pánciens három éve vesztette el a péniszét, egy a körülmetélést követő komplikáció miatt.

Azután, hogy 2006-ban kínai orvosok sikertelen átültetést végeztek egy páciensen, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem és a Tygerberg kórház munkatársaiból szerveződött orvosi team ismét megkísérelte a lehetetlent: működő péniszt ültettek át egy betegüknek, aki három éve, egy körülmetélést követő komplikáció miatt vesztette el férfiasságát – számol be a Bloomberg.

A kilenc órás beavatkozásra még decemberben került sort, ám az orvosok csak most számoltak be az eredményes eljárásról, miután meggyőződtek róla, hogy az átültetett szerv tökéletesen működőképes. „Bebizonyítottuk, hogy ez a beavatkozás sem lehetetlen, hogy képesek vagyunk átültetni egy olyan bonyolult működésű szervet is, mint amilyen a pénisz”- számolt be a Frank Graewe, a Stellenbosch Egyetem rekonstrukciós plasztikai sebésze.


Kép forrása: Thinkstock

“Azt vártuk, a műtét után a teljes felépülés leghamarabb két év múlva következhet be” – mondta a professzor, majd hozzátette, a betegük a várakozásoknál sokkal gyorsabban gyógyult. Andre Van der Merwe, az egyetem urológus professzora is megszólalt az ügyben, és elmondta, Dél-Afrikában egyáltalán nem ritkák a péniszamputációk. “Gyakran előfordul, hogy a hagyományos körülmetélések után komplikációk lépnek fel” – mondta, majd hozzátette, számára a történet igazi hősei a donor és a családja. “Rengeteg ember életét megmentették azzal, hogy felajánlották szerettük szerveit.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik