Élet-Stílus

Tényleg gyógyít a testi közelség?

érintés (érintés)
érintés (érintés)

A stresszt csökkenti, a gyógyulást segíti a testi érintkezés, a simogatás. A betegeknél különösen fontos, hogy megteremtsük a megfelelő hangulatot.

Hogyan segít az érintés a gyógyulásban, és miért segíti a testi kontaktus a jólétünket? – erről Ralf Nickel orvosprofesszor, a wiesbadeni pszichoszomatikus betegségekkel és pszichoterápiával foglalkozó klinika igazgatója nyilatkozott a Deutsche Welle német internetes oldalának.

Nickel megerősítette, hogy azoknak az embereknek a testi közelsége, akikben megbízunk, pozitívan hat a gyógyulási folyamatokra. A bőr érintésével ugyanis a stressz csökken. A fájdalomérzet mérséklődik, például ha egy hozzánk közelálló ember fogja a kezünket.


Kép forrása: Thinkstock

Erre az immunrendszerünk is reagál: olyan anyagok hatása mérséklődik, mint például a kortizol (más néven: hidrokortizon), amely az immunrendszert elnyomja és gyengíti. (A kortizolnak a stresszreakciókban van nagy szerepe.) Ugyanakkor érintéskor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek az immunrendszerünket erősítik. Így javul az esélyünk a gyógyulásra, számos betegség és panasz esetén.

Kevés dolog tesz tehát jobbat, mint egy kedves érintés a bizalmas személytől. De nem mindegy, hogy milyen körülmények között történik mindez. Az odaadás, vonzalom segít a megnyugvásban. Ugyanakkor ennek kétirányú folyamatnak kell lennie – figyelmeztet Nickel.

A professzor felhívta a figyelmet arra is, hogy az embereknek személyes igénye az érintésre – nos, ez igencsak különböző lehet. Hogy mennyire engedi valaki a testi közelséget, az nagyjából 12-18 hónapos korig eldől.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik