Élet-Stílus

Kiszámíthatja, megéri-e a következő 10 évet

futópad (futópad)
futópad (futópad)

Amerikai kutatók egy meglepően pontos becslést tudnak erre mondani: ezt pedig mi is ki tudjuk számolni, csak egy futópadra és egy számológépre van szükségünk.

A futópadon háromperces szakaszokat kell megfutnunk, növekvő sebességgel, növekvő dőlésszögeken. Majd eredményeinket behelyettesítjük egy képletbe. Innentől kezdve már csak rajtunk múlik, hogy kiderítsük, megérjük-e az elkövetkező tíz évet. Az FIT Treadmill Score (FIT Futópad Érték) nevű tesztet a Johns Hopkins University kardiológusai dolgozták ki több mint 58 ezer terhelési teszt alapos vizsgálata után.

Már korábban is ismert tény volt, hogy a jó fizikai állapot csökkenti az elhalálozás esélyét – ehhez pedig megalkottak egy olyan képletet, amellyel bárki képes számolni. A jó fizikai állapotot az úgynevezett metabolikus ekvivalenssel, azaz MET-tel mérik: 1 MET a nyugalomban mért oxigénszükséglettel egyenértékű, ha többet edzünk, nyilván testünk is arányosan több energiát ad le: a lassú séta például 2 METtel egyenértékű, a futás pedig 8 MET környékén van.


Kép forrása: Thinkstock

A JHU kutatói az 1991 és 2009 közti detroiti terhelési tesztek eredményeit vizsgálták meg és hasonlították össze az azokat követő elhalálozásokkal, természetesen a tesztet követő évtizedekre koncentrálva. Az eredmények azt mutatják, hogy az egyező nemű és életkorú emberek között a MET-tel mért fitnessz-szint és a szívverés legmagasabb értékei az elhalálozás esélyének legjobb indikátorai.

A képlet eredménye -200 és 200 között lehet: akiké 0 fölött van, azoknak kisebb az elhalálozási esélye, akiké negatív, azoknak nagyobb. Aki 100 felett teljesít, annak 2 százalék esélye van arra, hogy meghal a következő évtizedben, aki 0 és 100 között van, annak 3 százalék, a -100 és 0 között teljesítőknek 11 százalék, az az alatti értékeknek pedig 38 százalékos elhalálozási esélye van.

A kutatók szerint a terhelési tesztek azért jók az ilyen előrejelzésekre, mivel a terhelés közben kialakuló szédülés, mellkasi fájdalom vagy szívritmuszavar sokat elárulhat szív- és érrendszeri állapotunkról és sajnálatosan utalhat arra is, hogy mennyi időnk lehet még hátra, ha nem vigyázunk jobban magunkra.

Kíváncsi, hogy számolhatja ki a saját adatait? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik