Élet-Stílus

Választania kellett: a gyereke életét menti, vagy a sajátját

A 39 éves anya élete dilemmájával szembesült, amikor 5 hónapos terhesen mellrákkal diagnosztizálták.

“Tudom, hogy sokan elítélnek majd a tettem miatt, de nem dönthettem másként” – kezdi vallomását a négygyermekes édesanya, Lisa Cox. A 39 éves brit nő tavaly szembesült élete legnehezebb döntésével, mikor öt hónapos várandósan orvosai közölték vele, hogy rosszindulatú daganatot találtak a mellében.

“A diagnózis után választás elé állítottak: vagy elkezdem azonnal a kemoterápiás kezelést, ami javítja ugyan a gyógyulási esélyeimet, de árthat a babának, vagy a születendő gyermekem érdekeit nézem, és elhalasztom a kezelést, azt kockáztatva, hogy közben a rák tovább terjed” – emlékszik vissza Lisa, aki férjével ezt követően napokon keresztül töprengett azon, mi lenne a legjobb megoldás.


Kép forrása: mirror.co.uk

Az akkor még csak háromgyermekes édesanya végül a kezelés mellett döntött. “Az volt életem legnehezebb pillanata, mikor közöltem az orvosokkal, hogy kezdjék meg a kemoterápiát. Tudtam, hogy a három idősebb gyermekemnek éppúgy szükségük lesz rám a jövőben, ahogy a születendő legkisebbnek is, ezért nem kockáztathattam azt, hogy az állapotom a késlekedés miatt rosszabbra forduljon” – magyarázza Lisa, majd hozzáteszi, azóta is lelkiismeretfurdalása van a döntése miatt, holott tudja, felelősségteljes döntést hozott.

“Sokáig biztos voltam benne, hogy Sam fejlődési rendellenességgel jön a világra. Mikor a szülés után a kezembe adták, és közölték, hogy teljesen egészséges, nem akartam hinni a fülemnek. Megkönnyebbültem, de a félelem, hogy a kezeléssel ártottam neki, ezután sem hagyott nyugodni” – mondja, majd elárulja, valahányszor úgy érzi, gyermeke lemarad a kortársaihoz képest, magát okolja.

“Nem tudom, megszabadulok-e valamikor ettől az érzéstől. Egy biztos, a rák visszavonulóban van a testemben, és a kezelésnek köszönhetően, remélhetőleg sokáig lesz még egy szerető édesanyja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik