Élet-Stílus

Riasztó adat: ennyi ember él rossz fogakkal

fogorvos (fogorvos, )
fogorvos (fogorvos, )

Több mint 2,4 milliárd ember foga kezeletlenül szuvasodik világszerte - állapítja meg a Journal of Dental Research című szaklapban megjelent új tanulmány.

A szakértők szerint riasztó ez az adat, különösen azért, mert mind a megelőzés, mind pedig a kezelés módszerei ismertek. Éppen ezért furcsa – vélik a specialisták -, hogy ennyire elhanyagolják a problémát. Ráadásul a fogszuvasodás komoly fájdalomhoz, fertőzésekhez, munkaórák kieséséhez és más problémákhoz is vezethet. Így a gyermekeket is negatívan befolyásolhatja ez. A fogszuvasodás azonban nem csupán gyermekkori probléma. Az elemzés szerint felnőttkori betegségek is kialakulhatnak a folyamat következtében.

A fogszuvasodás (káriesz, caries) akkor következik be, ha a szájban a savak feloldják, megtámadják a fogak külső rétegeit. Ha nem figyelnek oda, nem kezelik a problémát, akkor a következmények közé tartoznak a lyukas fogak, a fogínybetegség vagy a fogágybetegség és a különböző gyulladások.


Kép forrása: Thinkstock

Wagner Marcenes, a londoni Queen Mary Egyetem professzora a BBC szerint most egy nemzetközi kutatócsoporttal elemezte 378 korábban megjelent tanulmány eredményeit. A most összegzett tudományos munkák összesen 4,7 millió emberre terjedtek ki, 1990 és 2010 között. (A nemzetközi kutatócsoport munkájában az Egyesült Államok Washington állámában, Seattle-ben működő University of Washington kutatói, továbbá az ausztráliai University of Queensland munkatársai vettek részt a briteken kívül.)

Még többet szeretne tudni? Kíváncsi, hány gyerek van az érintettek között? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik